Do kdy se musím nahlásit na Úřadu práce po skončení pracovního poměru?

Prosím mám dotaz, do kdy se musím nahlásit na úřadu práce po skončení pracovního poměru, abych nemusela platit sociální a zdravotní pojištění?

Pracovní poměr jsem ukončila dohodou dne 19. 1. 2021. A jaké doklady budu potřebovat, když budu žádat o podporu v nezaměstnanosti.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jitka K., 21.01.2021 8:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.01.2021 19:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na Úřadu práce byste se měla přihlásit do 3 pracovních dní, od ukončení pracovního poměru. V takovém případě, pak budete na Úřadu práce vedená, od data ukončení zaměstnání.

Viz paragraf 3, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

§ 26 Zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Jinak ale na Úřad práce, můžete zajít kdykoliv, je to na vás. Není to povinnost, nehrozí vám za to žádná sankce. Jde pouze o to, že pokud jdete na Úřad práce později, než do 3 dnů, pak vás na ÚP zaevidují až od data, kdy tam skutečně přijdete.

Co se týká zdravotního pojištění, tak to za vás v lednu odvedl ještě zaměstnavatel. Povinnost zaplatit si sama zdravotní pojištění byste měla, až pokud byste nebyla po celý kalendářní měsíc zaměstnaná, nebo vedená v evidenci Úřadu práce.

Tj. například pokud byste vůbec nešla na Úřad práce a po celý měsíc únor ani nebyla nikde zaměstnaná, pak byste si za únor musela sama zaplatit zdravotní pojištění ve výši 2052 Kč.

Pokud ale budete alespoň část měsíce února zaměstnaná nebo vedená v evidenci Úřadu práce, pak by za vás opět zdravotní pojištění zaplatil stát nebo zaměstnavatel.

Sociální pojištění za vás po skončení zaměstnání nikdo neplatí. Ani stát v době, kdy byste byla vedená v evidenci Úřadu práce. Doba na Úřadu práce se vám ale může započítat pro nárok na důchod.

Na Úřad práce s sebou potřebujete několik dokumentů:

  • Občanský průkaz
  • Výpověď ze zaměstnání (případně dohodu o ukončení pracovního poměru)
  • Zápočtový list
  • Potvrzení o výši průměrného výdělku

Další dokumenty/doklady by neměly být potřeba – pokud ano, tak vám to sdělí na Úřadu práce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,