Do kolika dní se musí hlásit na Úřadu práce

Dobrý den, mám prosbu.

Do kolika dní se musí moje přítelkyně hlásit na Úřad práce, když jí ve středu 22. 9. 2021 ukončil doktor po roce nemocenskou?

Někdo říká, že to stačí do 8 dnů a jiní zase, že to musí být do 3 dnů?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jakub C., 23.09.2021 23:15

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.09.2021 10:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nejprve pro upřesnění – není žádná zákonná povinnost, hlásit se na Úřadu práce, po skončení zaměstnání nebo třeba po skončení dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Na Úřad práce může jít kdykoliv, nebo také vůbec. Je to její možnost, nikoliv povinnost.

To, kdy vaše přítelkyně půjde na Úřad práce, hraje roli jen pro určení data, od jakého ji Úřad práce, zaeviduje, jako uchazeče o zaměstnání.

Pokud půjde na Úřad práce, do 3 pracovních dní, od ukončení neschopenky, pak ji na Úřadu práce zaevidují od následujícího dne, po ukončení neschopenky.

Takže ta lhůta, která vás zajímá, jsou 3 pracovní dny. Pokud tam ale půjde později, tak se neděje nic „hrozného“.

Pokud tam půjde později, pak ji zaevidují k datu, kdy se na Úřad práce dostaví. Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 26:

§ 26 Zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Od tohoto data, jí pak případně i bude vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky).

Vámi zmíněná lhůta 8 dnů, je obecná lhůta, pro hlášení změn na Úřad práce. Pokud se u uchazeče o zaměstnání něco změní, pak to musí nejpozději do 8 dnů, nahlásit na ÚP. Viz paragraf 27:

(2) Skutečnosti rozhodné pro zařazení nebo vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání osvědčuje uchazeč o zaměstnání krajské pobočce Úřadu práce; změny těchto skutečností je uchazeč o zaměstnání povinen osobně nebo písemně oznámit nejpozději do 8 kalendářních dnů. Ve stejné lhůtě je povinen osobně nebo písemně oznámit důvody, pro které se ve stanoveném termínu nedostavil na krajskou pobočku Úřadu práce nebo na kontaktní místo veřejné správy stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce.

Jsou ale i další lhůty. Pokud uchazeč o zaměstnání, během doby na Úřadu práce onemocní, je povinnost to hlásit do 3 dnů. Jiné změny se hlásí do 8 dní.

Specifickou výjimkou je pak zahájení nějaké práce či brigády. Tu je Úřadu práce nutné oznámit, nejpozději v den nástupu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,