Ukončení neschopenky při ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Dobrý den, dne 24. 9. 2020 jsem nastoupila do zaměstnání na HPP s 3 měsíční zkušební dobou. 12. 10. 2020 jsem onemocněla a 19. 2. 2021 mi zaměstnavatel doporučené poslal výpověď ve zkušební době.

Chci se zeptat, jestli tedy musím ukončit neschopenku, když už nejsem zaměstnanec a přihlásit se na UP? Nejsem ještě zdravá tak požádat lékaře o vystavení neschopenky pro UP?

V minulosti se mi stalo, že posudkový lékař mi neschopenku zrušil právě ze stejného důvodu, že už jsem nebyla zaměstnaná. Ukončil ji administrativně.

Tak se chci zeptat, co mám tedy dělat?

Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Věra, 22.02.2021 18:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 16:20 napsal/a:
 

Dobrý den,

O ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje váš lékař, na základě vašeho zdravotního stavu. Vy sama, nemáte žádnou povinnost ukončovat neschopenku jenom proto, že vám skončilo zaměstnání.

Pracovní neschopnost (neschopenka), může i dále pokračovat, po skončení zaměstnání. A dále můžete mít nárok na nemocenské dávky.

Nevím, proč vám v minulosti byla ukončena neschopenka. Mohlo se jednat například o situaci, kdy již byla překročena maximální doba, po kterou je nárok na nemocenské dávky (380 dní od zahájení neschopenky), nebo jiný důvod.

Každopádně, vy sama neschopenku ukončovat nemusíte. Nechte toto rozhodnutí na svém lékaři. Ten by ji měl ukončit, až tomu bude odpovídat váš zdravotní stav.

Pokud budete i dále v pracovní neschopnosti, tak vám budou dále vypláceny nemocenské dávky. Nárok je až po dobu 380 do zahájení neschopenky (resp. může být i kratší, pokud vám tam spadá i nějaký předchozí pracovní neschopnost).

Po dobu pracovní neschopnosti, ani nemá smysl chodit na Úřad práce – během pracovní neschopnosti vás zatím nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Měla byste pouze oznámit své zdravotní pojišťovně, že jste dále v pracovní neschopnosti, a že za vás teď zdravotní pojištění platí stát (během pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání, spadáte do kategorie pojištěnců, za které zdravotní pojištění platí stát). Viz například informace na webu VZP (jiné zdravotní pojišťovny to budou mít obdobě).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,