Exekuce na důchod v roce 2022 – kolik mi musí exekutor nechat?

Dobrý den,

Je mi 69 roků a jsem v důchodu. Nyní jsem se dozvěděl, že mi hrozí exekuce. Napsal mi exekutor, že mu dlužím peníze, a pokud to do 30 dnů nezaplatím, tak mi začne strhávat peníze z důchodu.

Je to hodně peněz, a tak se bojím, že mi od nového roku, opravdu začne brát důchod. Chtěl bych vědět, kolik peněz mi exekutor musí ponechat? Mám důchod 17 468 Kč měsíčně.

Bydlím sám v bytě, kde platím nájem. Musím platit nájemné, plyn, elektřinu a všechno ostatní. Když zaplatím všechny složenky, tak mi toho na jídlo a další věci moc nezbývá. Musí to exekutor nějak zohlednit? Co když mi nezůstane dost peněz, na zaplacení všech účtů?

Předem Vám děkuji za radu, co mám dělat

Dotaz poslal/a: Vladislav K., 20.12.2021 19:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.12.2021 13:47 napsal/a:

Dobrý den,

Dříve než se dostanu k tomu, jak je to s výpočtem exekučních srážek z důchodu a co se mění v roce 2022, tak bych vás chtěla upozornit na akci „Milostivé léto“.

Momentálně – od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022, probíhá zvláštní akce, které se říká milostivé léto, která umožňuje ukončení exekuce a částečné odpuštění toho, co dlužíte.

Pokud do 28. 1. 2022 zaplatíte původní dluh (jistinu exekuce), a k tomu poplatek 908 Kč, tak by exekutor měl ihned exekuci ukončit. Nebudete muset platit úroky, penále nebo další náklady exekuce. U exekucí je poměrně běžné, že původní dluh (jistina), tvoří často jen menší část původního dluhu.

V dotazu nepíšete, o jaký dluh se jedná, je ale klidně možné, že původní dluh mohl být například jen 30 000 Kč a v exekuci po vás exekutor vymáhá klidně i 60 000 Kč nebo i více.

To, kolik je původní dluh (jistina), by vám měl případně vyčíslit exekutor, nebo by to mělo být uvedeno v dokumentech, které jste dostal od exekutora. Pokud byste do konce ledna 2022, zaplatil původní dluh a poplatek 908 Kč, tak se exekuce ihned ukončí.

V případě, že byste dluh nezaplatil celý, a exekutor vám nařídil srážky z důchodu (což je možné, exekuce se vztahuje na různé příjmy, ať už je to výplata ze zaměstnání, starobní nebo invalidní důchod, nemocenská, mateřská, rodičovská, příjmy z brigád na DPP nebo DPČ, nebo i další příjmy), pak vám musí zůstat nezabavitelné minimum a jedna nebo dvě třetiny ze zbývající části.

Nezabavitelné minimum při exekuci, se od 1. 1. 2022 zvyšuje na 8006,25 Kč (tj. pokud žijete sám, bez manželky, a nemáte ani vyživovací povinnost na nějaké dítě, tak je to 8007 Kč).

Podle toho, jestli je vaše exekuce přednostní (obvykle to je nezaplacené sociální nebo zdravotní pojištění, daně, náhrada škody způsobené trestným činem, výživné na dítě aj., pak vám kromě nezabavitelné částky, zůstane už jen jedna třetina.

Pokud je to nepřednostní exekuce (všechny ostatní, „obvyklé“ dluhy jako různé půjčky, nedoplatky za plyn, elektřinu, vodu, mobilní telefon, pokuty za auto či z MHD, apod.), pak vám zůstanou dvě třetiny.

Za předpokladu že nemáte manželku a děti (vůči kterým by stále trvala vyživovací povinnost), pak by výpočet exekuce na důchod v roce 2022, mohl vypadat takto:

Přednostní exekuce na důchod 2022:

  • Starobní důchod = 17 468 Kč
  • Nezabavitelné minimum = 8007 Kč
  • Srážka na exekuci = 6306 Kč
  • Zbytek důchodu po exekuci = 11 162 Kč

Nepřednostní exekuce na důchod 2022:

  • Starobní důchod = 17 468 Kč
  • Nezabavitelné minimum = 8007 Kč
  • Srážka na exekuci = 3153 Kč
  • Zbytek důchodu po exekuci = 14 315 Kč

Dovolím si ještě upozornit, že od 1. 1. 2022 se také zvyšují všechny starobní důchody o minimálně 650 Kč (u vás zřejmě o 831 Kč, viz například tato kalkulačka zvýšení důchodů v roce 2022).

Po zvýšení důchodu by pak výpočet vypadal trošku jinak. Pokud byste měl důchod 18 299 Kč, pak by vám u nepřednostní exekuce z důchodu, v roce 2022 zůstalo 14 869 Kč, a exekutor by dostal 3430 Kč.

Pro výpočet exekuce na důchod v roce 2022 (nebo i jiný příjem), můžete použít tuto kalkulačku: Kalkulačka exekuce na mzdu od 1.1.2022

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď