Exekuce na plat i blokace bankovního účtu

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na problém moji maminky. Kvůli nesplácení úvěru jí byla nařízena exekuce na plat. Nemá však fixní plat, tudíž jí každý měsíc odcházela jiná částka. Proto ji byla nařízena exekuce na účet, protože dle slov exekutora odcházela dva měsíce po sobě nižší částka, než bylo potřeba. Tudíž jí byl zablokován bankovní účet s tím, že jí byla „odečtena“ dlužná částka a je nyní v mínusu.

Po domluvě s exekutorem jí bude nadále strháván dluh ze mzdy. Je tedy možné, aby si nechala svou mzdu zasílat na jiný účet, například můj, s tím, že jí bude ze mzdy strhávána dlužná částka a zbytek peněz by jí zůstal na zaplacení nájmu a vyžití? Případně může exekutor zablokovat i můj účet s její výplatou, pokud bude dluh nadále splácet ze mzdy? Moc Vám děkuji.

Přeji příjemný den.

Dotaz poslal/a: Eva, 26.08.2021 9:36
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 27.08.2021 19:12 napsal/a:

Dobrý den,

V případě, že má vaše maminka současně exekuci na mzdu (exekuční srážky z platu) a současně má od exekutora i zablokovaný účet v bance, tak na to aktuálně existuje poměrně „jednoduché“ řešení.

Od začátku července 2021, začala platit novela zákona, která zavádí tzv. „chráněný bankovní účet“ pro lidi s exekucí.

V praxi to funguje tak, že vaše maminka by se měla obrátit na svoji banku (kde má ten zablokovaný účet) a požádat o zřízení chráněného účtu.

Tento chráněný účet jí banka musí zřídit zdarma a nesmí si za to ani účtovat žádné extra poplatky.

Na tento chráněný účet jí pak může chodit zbytek výplaty, který jí zůstává po exekuci na mzdu. A ona s ním může běžně disponovat. Pokud by vaše maminka případně pobírala i nějaké sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení nebo jiné, tak ty by také mohly chodit na chráněný účet, a ona by s nimi mohla běžně disponovat.

Chráněný účet má určitá omezení – není například možné, abyste jí tam posílala peníze vy nebo někdo jiný. Na chráněný účet mohou chodit jenom peníze, které spadají pod nezabavitelné částky.

Původní účet zůstane i nadále zablokovaný. Díky chráněnému účtu ale bude mít k dispozici alespoň to, co jí zůstává po exekuci na mzdu.

Doporučuji vám, aby se vaše maminka obrátila na svoji banku. Tam vyplní příslušný formulář a následně to již banka celé z procesuje sama. Bude potřebovat potvrzení od zaměstnavatele (a případně i od dalších plátců příjmů – například Úřad práce, ČSSZ apod.). Více informací najdete zde.

Řešit danou situaci tím, že by si vaše maminka nechala posílat peníze z výplaty na váš účet je zbytečně komplikované. A ve výsledku má exekutor právo zablokovat i váš účet, pokud se bude oprávněně domnívat, že jsou na něm prostředky dlužníka. Sice to asi není příliš pravděpodobné, ale je to zbytečná komplikace.

Díky novému zákonu o chráněném účtu, který platí od 1. 7. 2021 se daná situace dá řešit mnohem snadněji. Případně si o tom přečtěte další informace na internetu. Například zde nebo zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď