HPP a OSVČ – jak je to s placením daní?

Dobrý den, jmenuji se Radek a chtěl bych se zeptat, jak je to s placením daní.

Jsem zaměstnán na HPP s částkou 20 000 Kč – čistý příjem z práce.

Pokud si založím OSVČ na truhláře, podlaháře a volná živnost, jak je to s placením daní pokud bych měl účetní, která by mi vyřizovala daně jak na HPP, tak OSVČ.

Můžete mi poradit, ať neudělám nějakou pitomost, za kterou bych pak musel platit.

Díky za odpovědí

Dotaz poslal/a: Radek, 08.08.2021 14:02
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.08.2021 12:26 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste zaměstnán na HPP a začnete podnikat jako OSVČ, tak bude vaše podnikání vedlejší činností.

V praxi to pro vás znamená, že po zahájení podnikání to musíte oznámit na ČSSZ, své zdravotní pojišťovně, Finančnímu úřadu atd.

Se zdravotním pojištěním je to tak, že pokud ho za vás platí zaměstnavatel, tak po zahájení podnikání nebudete muset platit další platbu zdravotní pojišťovně jako OSVČ.

Teprve až podáte první daňové přiznání, a následný přehled o příjmech, tak případně doplatíte nedoplatek za zdravotní pojištění na základě příjmů v DP. Pokud očekáváte vysoké příjmy, tak si případně můžete začít platit zálohy rovnou.

U sociálního pojištění to minimálně první rok funguje stejně. Jako OSVČ vedlejší nemusíte platit žádné zálohy (můžete, pokud chcete). Následně, po podání daňového přiznání a příslušného přehledu o příjmech pro ČSSZ, doplatíte případný nedoplatek.

V dalším roce podnikání byste pak platil zálohu – buď na základě vašich příjmů v DP, nebo alespoň minimální zálohu. Ta je v roce 2021 ve výši 1036 Kč měsíčně. Zálohy na sociální ale nemusíte platit, pokud máte z podnikání jen nízké příjmy. V roce 2021 je tento limit ve výši 85 059 Kč.

Jako OSVČ se můžete přihlásit i k placení dobrovolného nemocenského pojištění. Pak byste v případě pracovní neschopnosti mohl mít nárok na nemocenské dávky i jako OSVČ. Nemocenské pojištění je pro všechny OSVČ nepovinné.

Co se týká placení daní, tak tam bude záležet na výši příjmů z podnikání. V daňovém přiznání budete uvádět jak příjmy ze zaměstnání (zaměstnavatel vám vystaví příslušné potvrzení o zdanitelných příjmech), tak i příjmy z podnikání.

To jestli a jak vysoké budete platit daně, bude záležet na výši vašich příjmů. V prvním roce podnikání nemusíte platit žádné zálohy na daň z příjmů.

V dalším roce byste případně musel platit zálohy na daň z příjmů, pokud by vám vyšla daňová povinnost vyšší než 30 000 Kč.

V takovém případě byste pak musel platit pololetní nebo čtvrtletní zálohy. Ale o tom by vás nejprve písemně informoval Finanční úřad. Pokud vám na základě podnikání bude vycházet jen nízká nebo dokonce nulová daň, tak žádné zálohy platit nemusíte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď