Insolvenční srážky z nemocenské

Dobrý den,

chci se zeptat jak je to se strháváním pro insolvenci při nemocenské. V práci mi ze mzdy 25 000 Kč strhávají 10 000,- Kč,  dostávala jsem tedy 15 000 Kč na účet.

Dneska  mi přišla  nemocenská od OSSZ od 23.9. do 30.9 1552, s tím že si strhli 3104 Kč. Jak je možné, že tolik?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana, 25.10.2021 07:35

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.10.2021 18:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

Při insolvenčních srážkách ze mzdy, vám zůstává základní nezabavitelná částka (7872,75 Kč), která může být zvýšena za dítě/manžela (o 2624,25 Kč za manžela nebo každé dítě, vůči kterému máte vyživovací povinnost).

Z toho, co zbude po odečtení nezabavitelné částky, pak dostáváte už jen jednu třetinu a dvě třetiny jdou na insolvenci.

V případě, že máte více zaměstnavatelů (více plátců mzdy), nebo že máte příjem ze zaměstnání a nemocenskou (nebo i jiný příjem), pak je možné srážky na insolvenci, provádět ze všech těchto příjmů.

V takovém případě, se ale nezabavitelné minimum, použije pouze u jednoho z plátců vašich příjmů – zpravidla tam, kde je vyšší příjem (může to ale být jinak). Tedy například jenom u zaměstnavatele. U druhého plátce, se nezabavitelné minimum už nedá použít.

Za měsíc září, jste zřejmě dostala ještě mzdu od zaměstnavatele – za tu část měsíce, kdy jste nebyla v pracovní neschopnosti. Při výpočtu srážek ze mzdy se použila nezabavitelná částka. Díky snížení příjmu za tento měsíc, mohlo dojít i k tomu, že se nic nestrhlo (pokud je příjem nižší než nezabavitelná částka, tak se nic nestrhne).

Z nemocenské, na kterou vám vznikl nárok za zbylou část měsíce, vám strhli dvě třetiny a vám ponechali pouze jednu třetinu. Zde už se nezabavitelné minimum nedá znovu použít.

Pokud budete po celý další měsíc v pracovní neschopnosti, takže vaším jediným příjmem bude nemocenská, tak se při výpočtu srážek z nemocenské bude moci použít nezabavitelné minimum a výpočet bude vypadat jinak. Pak by vám i z nemocenské zůstalo nezabavitelné minimum + 1/3 ze zbylé části.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,