Jak je to s těhotenstvím ve zkušební době?

Dobrý den,

Pracovala jsem 4,5 roku u jednoho zaměstnavatele. Tam jsem nedávno dala výpověď a nastoupila hned do nového zaměstnání. Mám tady smlouvu na jeden rok, ale zároveň jsem i ve zkušební době na 3 měsíce.

Chtěla bych se zeptat, kdybych nyní otěhotněla (protože s manželem řešíme miminko), jak by to bylo dál a co by to pro mě znamenalo?

Kdybych šla na nemocenskou, tak kdo by ji platil? Měla bych nárok na nějaké peníze před porodem? Na mateřskou? A to by mi asi zaměstnavatel neprodloužil smlouvu, pokud bych byla těhotná?

Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Šárka N., 10.10.2021 15:26
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.10.2021 19:01 napsal/a:

Dobrý den,

Otěhotnět ve zkušební době, může znamenat určitou komplikaci, ale ne vždy. To samé platí i pro těhotenství během pracovního poměru na dobu určitou. Záleží na více okolnostech, především na tom, kdy přesně byste byla těhotná, atd.

V době, kdy jste těhotná, vás zaměstnavatel nesmí propustit (dát vám výpověď, s výjimkou několika velmi specifických případů). Současně je ale pravda, že zaměstnavatel nemá povinnost, prodlužovat vám pracovní smlouvu na dobu určitou.

Pokud byste byla těhotná již během zkušební doby, a chtěla jít na nemocenskou (rizikové těhotenství), pak je zde určité riziko. I když vás jako těhotnou nesmí zaměstnavatel za běžných podmínek propustit (dát vám výpověď), během zkušební doby, může být pracovní poměr ukončen kdykoliv, bez udávání důvodu, s výjimkou prvních 14 dní na neschopence.

Tj., pokud byste byla těhotná, je lepší tuto skutečnost do skončení zkušební doby v zaměstnání nesdělovat (nemáte žádnou povinnost to někomu říkat) a na případnou nemocenskou nastupovat až po skončení zkušební doby.

Pokud by došlo k situaci, že budete na neschopence, a zaměstnavatel vám ukončí pracovní poměr ve zkušební době, pak to na neschopenku nemá přímý vliv. I po skončení pracovního poměru, máte dále nárok na nemocenské dávky. Tj. i po skončení zaměstnání, byste mohla být až do porodu na neschopence, s nárokem na nemocenské dávky.

Co se týká případného nároku na mateřskou, tak tam záleží na více faktorech. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), máte v případě, že jste v době nástupu na mateřskou (6 – 8 týdnů před porodem) zaměstnaná nebo alespoň v ochranné době.

Ochranná doba, může být až 180 dní. Pokud ale poslední zaměstnání, kde jste otěhotněla, trvalo kratší dobu, pak je i ochranná doba kratší. Tj. pokud by vám skončil pracovní poměr ve zkušební době, například po 2 měsících, pak je následná ochranná doba jen 60 dní, což by nestačilo.

Dále je podmínkou to, že za poslední dva roky, před nástupem na mateřskou, máte účast na nemocenském pojištění, alespoň 270 dní. Což byste ale díky předchozímu zaměstnání měla splňovat, i kdybyste nějakou dobu před porodem, byla nezaměstnaná.

Tj. pokud otěhotníte až po zkušební době, nejpozději tak cca 2 – 3 měsíce před ukončením smlouvy na dobu určitou, tak můžete mít bez problému nárok na PPM.

Pokud byste otěhotněla ve zkušební době, pak je lepší počkat s nástupem na rizikové těhotenství až do skončení zkušební doby (pokud je to možné s ohledem na zdravotní stav/vykonávanou práci, atd.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď