Jak postupovat po ukončení výplaty podpory

Jsem vedený na ÚP a intenzivně hledám adekvátní práci. Je mi již víc než 59 let. A v únoru 2021 mi ÚP vyplatí poslední 11 tou dávku podpory.

Za celý rok se mi bohužel nepovedlo sehnat práci (věk, diabetes, …). I díky situaci na pracovním trhu v souvislosti s covidem.

Prosím o radu, jak postupovat dál, a na co má člověk v mé situaci dál nárok, případně kam se obrátit. Jak postupovat v případě placení zdravotního a sociálního pojištění v mém případě, pokud zůstanu v evidenci ÚP již bez podpory, počítá se tato doba do důchodu?

Samozřejmě práci sháním dál, jen jsem nešťastný z toho, že za celou dobu, jsem kontaktoval, zaslal životopis a účastnil se výběrových řízení u téměř 60-ti zaměstnavatelů a všude byl odmítnut, nebo jim ani nestál za odpověď.

Plně chápu situaci, která je, ale bez peněz se žít nedá. Předem děkuji za odpovědi.

Dotaz poslal/a: Matěj, 23.01.2021 13:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.01.2021 19:07 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, můžete být i nadále vedený v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce. Na tom skončení výplaty podpory nic nemění. Pokud budete i nadále plnit „povinnosti uchazeče o zaměstnání“ (tj. spolupráce s Úřadem práce, aktivní hledání práce apod.), pak není důvod k vašemu vyřazení z evidence.

Zdravotní pojištění za vás platí stát po celou dobu, co jste vedený v evidenci uchazečů o zaměstnání. A to i v době, kdy už nedostáváte podporu v nezaměstnanosti. Tj. pokud budete dále vedený na ÚP, tak nemusíte řešit zdravotní pojištění.

U sociálního pojištění je to trochu jiné. Po skončení zaměstnání už za vás dále nikdo sociální pojištění neplatí. Doba, kdy dostáváte podporu v nezaměstnanosti, se vám ale započítává pro nárok na důchod (započítává se do „odpracovaných let“.  Může se vám pak započítávat i doba, kdy už nedostáváte podporu v nezaměstnanosti – tam je to ale omezeno

Je to ale trochu složitější – v době, kdy vám vznikne nárok na důchod, se vám započítají poslední 3 roky zpětně. Záleží na tom, jak dlouho budete nezaměstnaný a jestli se vám bude počítat i nějaká jiná náhradní doba pojištění.

Viz paragraf 5, zákon o důchodovém pojištění, zákon číslo 155/1995:

(2) Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále 

a) osoby vedené v evidenci Úřadu práce České republiky - krajské pobočky, popřípadě pobočky pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše 3 let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba 3 let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku, a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné,

To, že se vám doba na Úřadu práce započítává, znamená ale jen následné splnění podmínky minimální „odpracované“ doby. Vyměřovací základ pro výpočet důchodu, se vám v době na Úřadu práce nezvyšuje.

Máte případně možnost platit si dobrovolné důchodové pojištění. To je aktuálně (v roce 2021) ve výši 2 482 Kč měsíčně.

Po ukončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, můžete být nadále vedený v evidenci úřadu práce, a budete mít možnost si přivydělávat. Po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, můžete mít na ÚP příjem, ve výši maximálně poloviny minimální mzdy (v roce 2021 je to 7600 Kč hrubého měsíčně).

Můžete pracovat, ale jen v pracovním nebo služebním poměru nebo formou práce na DPČ (dohoda o pracovní činnosti).

Nemůžete podnikat a nemůžete pracovat na DPP (dohoda o provedení práce). Zahájení nějaké práce je nutné oznámit na ÚP, nejpozději v den jejího zahájení, a každý měsíc se pak dokládá výše příjmu.

Pokud budete po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti úplně bez příjmu, může vám případně vznikat i nárok na dávky hmotné nouze. Jedná se například o příspěvek na živobytí. I ten se vyřizuje na Úřadu práce.

U dávek hmotné nouze se ale posuzuje celkový příjem, všech osob ve společné domácnosti. Pokud sdílíte společnou domácnost s někým dalším (například manželka), kdo má příjem, tak vám na tyto dávky nárok vzniknout nemusí. Viz například zde.

Jsou zde i „běžné“ sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení (vyřizuje se také na Úřadu práce). U něj záleží na více faktorech – formě bydlení (nájem, družstevní byt, osobní vlastnictví), doložené náklady na bydlení, příjmy všech osob ve společné domácnosti, počet osob, které v bytě bydlí, velikost města. Viz například zde.

Jinak ale žádné „speciální“ dávky pro nezaměstnané bez nároku na podporu v nezaměstnanosti, nejsou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď