Jak se mi bude počítat nemocenská, když jsem před tím byla na neschopence?

Dobrý den,

byla jsem 4 a půl měsíce na nemocenské. Následně jsem odpracovala 37 dní a jdu znovu na neschopenku, kvůli operaci.

Jak se mi budou počítat nemocenské dávky, když mám nižší příjem za rok, když jsem měla nemocenskou?

Dotaz poslal/a: Marcela, 04.07.2021 14:11
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.07.2021 15:46 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, máte nejprve nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní), a následně na nemocenské dávky od ČSSZ (od 15 dne). Každá z těchto dávek, se vypočítá trochu jinak.

Náhrada mzdy od zaměstnavatele (prvních 14 dní), se vypočítá na základě průměrného hrubého hodinového výdělku, v posledním kalendářním čtvrtletí.

Tj. za duben až červen. Pokud jste v tomto období odpracovala alespoň 21 dní, pak se vychází z průměrného výdělku (jinak by se vycházelo z pravděpodobného).

Průměrný výdělek se spočítá tak, že váš skutečný příjem (nemocenská se nepočítá), se dělí počtem skutečně odpracovaných hodin. Počítá se to tedy jen z odpracovaných dní (hodin), a to že jste část doby měla nemocenskou, nemá žádný negativní vliv.

Nemocenské dávky (od 15 dne neschopenky), se počítají na základě denního vyměřovacího základu. Ten se opět odvíjí od hrubé mzdy.

Denní vyměřovací základ, se počítá zpravidla z doby, posledních 12 měsíců.

Zjednodušeně je to tak, že vaše hrubá mzda v tomto období, se dělí počtem dní. Přičemž dny, kdy jste byla v pracovní neschopnosti, se vyloučí. Takže opět je to tak, že předchozí pracovní neschopnost, nemá na výši vyměřovacího základu, žádný negativní vliv.

Nemocenská, při další pracovní neschopnosti, by vám tedy měla vycházet +/- stejně, jako u té předchozí (může zde být nějaký drobný rozdíl, pokud se vám například mění hrubá mzda a nemáte ji každý měsíc stejnou, nebo pokud se vám někdy v posledních měsících zvýšila/snížila).

To, že jste nedávno byla na jiné neschopence, by nemělo mít negativní vliv, na výši další nemocenské.

Jediné, kde to hraje roli, je maximální doba, po kterou budete mít u druhé neschopenky nárok na nemocenské dávky.

Maximální doba (délka „placené“ neschopenky), je standardně 380 dní.

Vzhledem k tomu, že jste po předchozí neschopence ale neodpracovala alespoň 180 dní, tak se vám tato maximální doba (380 dní), zkracuje o dobu předchozí pracovní neschopnosti (4,5 měsíce).

U druhé neschopenky, tedy můžete mít nárok na nemocenské dávky, maximálně po dobu cca 250 dní (vaše 4,5 měsíce jsem si přepočítala, jako 130 dní, reálně to může být trochu jinak).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď