Jak se platí nemocenská a smlouva na dobu určitou

Dobrý den,

od května 2020 jsem zaměstnána jako uklízečka. Právě jsem zjistila těhotenství a můj gynekolog mi doporučuje jít na rizikové těhotenství. Chtěla bych se zeptat, kolik by činila nemocenská, při mé hrubé mzdě 15 200,-

Pracuji krátký a dlouhý týden, jeden den 12h. Byla by mi vyplácena nemocenská každý den, tedy pět dní v týdnu nebo jen jeden týden dva dny a druhý týden pět dní. A mám nárok na mateřskou dovolenou? Před touto prací jsem byla 1 rok evidována na úřadu práce.

Smlouvu mám na dobu určitou do května 2021, po ukončení smlouvy mi bude stále vyplácena nemocenská, i když už nebudu zaměstnána? Nebo se musím evidovat na úřadu práce, a budu bez nároku na nemocenskou?

Děkuji za odpovědi

Dotaz poslal/a: Tereza V., 13.02.2021 18:49

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.02.2021 18:56 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, se výše nemocenské mění. Prvních 14 dní vám zaměstnavatel platí náhradu mzdy za nemoc. Ta je placena za skutečně neodpracované hodiny. V den, kdy máte směnu 12h, by to bylo cca 620 Kč/den. V den, kdy směnu nemáte, nemocenskou nedostanete (to platí jen prvních 14 dní).

Od 15 dne na neschopence, dostáváte nemocenské dávky (platí stát). Nemocenské dávky, už dostáváte za každý kalendářní den (včetně soboty a neděle), bez ohledu na to, jak jste v práci měla směny.

Nemocenské dávky se postupně zvyšují:

  • Od 15 do 30 dne je to 60% = u vás cca 270 Kč/den
  • Od 31 do 60 dne je to 66% = u vás cca 297 Kč/den
  • Od 61 dne je to 72% = u vás cca 324 Kč/den

Na nemocenské dávky máte nárok, i po skončení zaměstnání. Pokud by vám v květnu skončila pracovní smlouva na dobu určitou, tak můžete být i nadále na neschopence, a dále dostávat nemocenské dávky.

Na Úřad práce byste nechodila. V době, kdy jste na neschopence, by vás na Úřadu práce ani nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání a nevznikal by ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na Úřad práce, byste šla až po skončení neschopenky, nebo až později, po skončení rodičovské.

Nárok na mateřskou dovolenou (v tom pravém slova smyslu), mít nebudete. Mateřská dovolená je pracovní volno, které vám poskytuje zaměstnavatel. Pokud už v době porodu budete nezaměstnaná, tak se nedá hovořit o mateřské dovolené.

Budete mít ale zřejmě nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Ta je vyplácena po dobu 28 týdnů (začíná 6 – 8 týdnů před porodem). Abyste měla nárok na tuto „mateřskou“, tak musíte splnit dvě podmínky.

První je účast na nemocenském pojištění minimálně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky. Pokud budete rok zaměstnaná (nevadí, že část doby na neschopence), tak tuto podmínku bez problému splňujete.

Druhá podmínka je, abyste na začátku PPM, byla zaměstnaná (to nebudete), nebo byla v ochranné době. Ochranná doba je až 180, od skončení zaměstnání, ve kterém začalo těhotenství. Vzhledem k tomu, že jste těhotná již v únoru, a budete v pracovním poměru až do května, tak byste na začátku PPM, měla být ještě v ochranné době, a nárok byste mít měla.

Nyní byste tedy až do začátku PPM (což bude 6-8 týdnů před porodem), mohla být v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství) a následně byste si požádala o „mateřskou“ (PPM).

Po skončení PPM (28 týdnů), byste pak dostávala rodičovský příspěvek. A po jeho skončení, byste pak případně šla na Úřad práce a měla nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,