Jak zjistím, jestli mám nárok na příspěvek na bydlení?

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, jak zjistím, že mám nárok na příspěvek na bydlení?

Nebo mám jít rovnou na sociálku? A co všechno sebou potřebuji? A jak dlouho trvá, než se dozvím, že mi ten příspěvek dají/nedají?

Jsem v bytě měsíc a platila jsem nájem a kauci, v celkové výši 18 000 Kč. Nájem z toho činí 9000 Kč.

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Nikola B., 11.10.2021 12:40

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2021 16:15 napsal/a:
 

Dobrý den,

U příspěvku na bydlení, dokládáte náklady na bydlení a příjmy, za předchozí kalendářní čtvrtletí. Aktuálně (v říjnu 2021) se dokládají náklady a příjmy za měsíce červenec až září 2021.

Náklady na bydlení se dokládají ty skutečně zaplacené. Pokud bydlíte v nájmu, a majiteli bytu platíte jen jednu částku, pak od něj budete potřebovat rozpis, co z toho je samotné nájemné a co jsou případně platby za služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, apod.) a co jsou případně platby za energie (voda, elektřina, plyn, apod.).

Kauce, kterou jste zaplatila u nájemního bytu, se nepočítá mezi náklady na bydlení. Kauce je jakási vratná záloha, kterou vám bude majitel bytu, při ukončení nájmu vracet. Nejedná se tedy o náklad na bydlení, který by se zohlednil při posuzování nároku na příspěvek.

Náklady na bydlení, se dokládají na příslušném formuláři - doklad o výši nákladů na bydlení, který můžete najít zde.

Z doložených nákladů na bydlení, za předchozí kalendářní čtvrtletí, se následně spočítají průměrné náklady na bydlení za měsíc. Pokud jste v předchozím čtvrtletí, obývala byt jen část doby, tak je možné, že vám budou vycházet příliš nízké náklady na bydlení, a na příspěvek nebudete mít nárok.

Dále je potřeba doložit i příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí (červenec – září). Mezi příjmy se započítává především čistá výplata ze zaměstnání (nebo příjmy z nějaké brigády), příjmy z podnikání, podpora v nezaměstnanosti, mateřská, rodičovská, nemocenské dávky, apod.

Příjmy se dokládají na formuláři – doklad o výši čtvrtletního příjmu (vyplňují všechny osoby, které v bytě bydlí). Formulář můžete najít například zde.

Dále potřebujete vyplněnou žádost o příspěvek na bydlení, tu můžete najít zde. Budete ještě potřebovat osobní doklady (všech osob, které v bytě bydlí – občanský průkaz nebo rodný list u dětí).

Kromě výše uvedených dokladů/formulářů, mohu být potřeba i další (záleží na konkrétní situaci).

Standardní lhůta, pro vyřízení vaší žádosti je 30 dní.

To, zda budete/nebudete mít nárok, si můžete orientačně spočítat v některé kalkulačce na internetu, například zde.

Jak již bylo uvedeno výše – tím, že se dokládají náklady/příjmy za předchozí čtvrtletí (z nichž se pak počítá průměrná měsíční výše nákladů/příjmů), tak je možné, že aktuálně na příspěvek nárok mít nebudete.

Případně byste ale mohla mít nárok na příspěvek v dalším čtvrtletí. Záleží i na vašich příjmech (které neznám), lokalitě kde bydlíte, počtu osob, které v bytě žijí, atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,