Je možné o podporu v nezaměstnanosti žádat zpětně?

Dobrý den,

k 30. 4. 2021 jsem ukončila pracovní poměr výpovědí zaměstnavateli.

Mohu ještě teď, po 5 měsících, požádat o podporu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Ivana F., 23.09.2021 19:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.09.2021 10:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na Úřad práce, můžete přijít kdykoliv. Obecně se sice doporučuje, abyste se tam obracela do 3 pracovních dnů, od ukončení posledního zaměstnání, není to ale vaše povinnost.

Pokud byste šla na Úřad práce nyní, tak vás zaevidují jako uchazeče o zaměstnání k datu, kdy se tam dostavíte (není to možné zpětně).

Co se týká případného nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak záleží na tom, zda budete splňovat podmínky.

Aby byl nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak musíte mít v posledních 2 letech (posledních 24 měsíců), před podáním žádosti o podporu, účast na důchodovém pojištění, alespoň v rozsahu 12 měsíců.

Účast na důchodovém pojištění, vám vzniká během zaměstnání, během podnikání OSVČ, nebo může být započítána i nějaká náhradní doba (nemocenská, mateřská, rodičovská, …, atd.).

Pokud jste tedy v posledním zaměstnání pracovala alespoň 1 rok (12 měsíců) nebo déle, a po jeho skončení byla 5 měsíců doma, pak byste měla i tak mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Podporu v nezaměstnanosti, ale nemůžete žádat zpětně. Bude vám přiznána až od data, kdy se dostavíte na Úřad práce.

Výše podpory, by se odvíjela od vašeho příjmu v posledním zaměstnání (průměrný čistý měsíční výdělek, za poslední kalendářní čtvrtletí, v posledním zaměstnání). Záleží i na tom, co bylo důvodem pro ukončení pracovního poměru.

Pokud byl pracovní poměr ukončen výpovědí od zaměstnance (jak píšete v dotazu), bez uvedení vážného důvodu, pak je podpora nižší (jen 45% po celou dobu, jinak je to 65% první dva měsíce, 50% další dva měsíce a 45% po zbytek doby)

Doba, po kterou byste nyní mohla mít nárok na podporu, se odvíjí od vašeho věku. Při věku do 50 roků je to 5 měsíců, ve věku 50 – 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců.

Nevím, co jste dělala zmíněných 5 měsíců. Pokud jste ale nebyla zaměstnaná (nebo nepodnikala) a současně ani nespadala do některé z kategorií státních pojištěnců, pak jste měla povinnost, platit si sama zdravotní pojištění.

V zaměstnání ho za vás platí zaměstnavatel. Až budete zaregistrovaná na Úřadu práce, bude ho za vás platit stát. Pokud ho ale uplynulých 5 měsíců za vás nikdo neplatil, pak máte povinnost si ho platit sama.

Minimální zdravotní pojištění pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) je v roce 2021, částka 2052 Kč měsíčně.

Pokud jste si toto zdravotní pojištění neplatila, pak vám u vaší zdravotní pojišťovny zřejmě vznikl dluh, který se navíc zvyšuje o 0,05% za každý den.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,