Je OČR placené pouze za pracovní dny nebo i za víkendy?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat:

Jsem od 1. 3. 2021 na OČR z důvodu zavření mateřských škol.

Má otázka zní… Mám placené i víkendy nebo pouze pracovní dny?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Monika, 08.03.2021 8:27

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.03.2021 21:04 napsal/a:
 

Dobrý den,

Obecně platí, že na ošetřovné během OČR, máte nárok za všechny kalendářní dny, kdy trvala potřeba pečovat o dítě. Tedy i o víkendu. Kromě několika výjimek.

Aby byl nárok na ošetřovné o víkendu, pak musíte mít nárok na ošetřovné alespoň za jeden pracovní den v předchozím pracovním týdnu.

Viz paragraf 3, zákon o „krizovém“ ošetřovném (zákon 438/2020 Sb.):

(5) Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto týdnu nevznikl nárok na výplatu ošetřovného ani za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba péče trvala.

Pokud u vás vznikla potřeba péče o dítě od pondělí 1. 3. 2021, pak nemáte nárok na ošetřovné za předcházející víkend 27. a 28. února 2021 – potřeba péče o dítě vznikla až od 1. 3. 2021.

Na ošetřovné také nemáte nárok během jarních prázdnin (u školních dětí, mateřských školek se to netýká, ty nemají prázdniny). V takovém případě by také nebyl nárok na ošetřovné po celý týden. Platí obecně pro všechny prázdniny nebo dny, kdy je ve škole ředitelské volno.

Jinak ale nárok na ošetřovné máte za všechny kalendářní dny, včetně víkendů nebo i včetně státních svátků (pokud by do doby OČR nějaký spadal).

Ošetřovné je ve výši 70% z redukovaného denního vyměřovacího základu (případně minimálně 400 Kč za den), za všechny dny, kdy trvá omezení osobní přítomnosti dítěte ve škole/školce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,