Jsem na nemocenské, můžu při ní vydělat na DPP?

Dobrý den,

jsem od září na dlouhodobě nemocenské. Dělala jsem úklid. Mám možnost pracovat z domů na DPP a to volat z domů (trasování COVID). Takže bych dodržovala léčebný režim. A kolik mužů si přivydělat.

Děkuji za odpověď a
Přeji hezký

Dotaz poslal/a: Jana, 18.01.2021 19:28
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 19.01.2021 16:19 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste v pracovní neschopnosti, a dostáváte nemocenské dávky, pak pouze nesmíte vykonávat zaměstnání (a mít z něj příjem), na základě kterého jsou vám poskytovány nemocenské dávky. Nebo přesněji – nesmíte vykonávat stejnou pracovní činnost, na základě které vám vznikla účast na nemocenském pojištění.

Pokud ale budete pracovat pro jiného zaměstnavatele, na základě jiné pracovní smlouvy (píšete, že budete mít dohodu DPP), tak je to zcela v pořádku. Možnost vykonávat jiné zaměstnání nebo podnikání, během pracovní neschopnosti, nijak významně omezena.

Tj. není zde žádná maximální výše příjmu, kolik byste si mohla přivydělat. Pokud si danou prací na DPP, vyděláte například 100 tisíc korun měsíčně, tak to bude dobré pro vás a ničemu to nevadí (pochopitelně pak budete odvádět příslušné daně, sociální, zdravotní pojištění, ale to jiná problematika).

Při vykonávání nějaké jiné práce/brigády/podnikání, během pracovní neschopnosti, jste omezena jen tím, že musíte dodržovat léčebný režim stanovený vaším lékařem.

Což znamená především dodržování doby povolených vycházek a případná další omezení, která váš lékař stanovil.

Pokud ale bude pracovat z domu (nebo jen v době, kdy máte povoleny vycházky), a pokud bude vykonávaná práce v souladu s vaším zdravotním stavem, tak zde už žádné další omezení není.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď