Kdo platí nemocenskou po skončení zaměstnání – začátek v ochranné lhůtě 7 dní

Dobrý den, potřeboval bych poradit

Dne 31. 3. 21 mi skončí pracovní poměr dohodou ze strany zaměstnavatele (dohoda o ukončení pracovního poměru – kvůli odstupnému)

Zda-li mohu nastoupit na nemocenskou v ochranné 7 denní lhůtě a kdo mi bude a pokud ano platit prvních 14 dní nemocenskou.

Děkuji

Dotaz poslal/a: René, 18.03.2021 12:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.03.2021 16:49 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud je pracovní neschopnost zahájena ještě v průběhu ochranné doby 7 kalendářních dní od skončení zaměstnání, pak máte nárok na nemocenské dávky.

To, zda bylo zaměstnání ukončeno výpovědí nebo dohodou nehraje žádnou roli. Stejně tak nehraje žádnou roli, že vám při ukončení zaměstnání vznikne nárok na odstupné (to má vliv jen na podporu v nezaměstnanosti).

Po skončení zaměstnání máte ale nárok jen na nemocenské dávky, které jsou vypláceny od 15 dne dočasné pracovní neschopnosti.

Během prvních 14 dní na neschopence, vám zaměstnavatel platí náhradu mzdy za nemoc. Pokud ale zaměstnání skončí, tak již na tuto náhradu mzdy nemáte nárok. Zaměstnavatel vám náhradu mzdy platí jen během trvání pracovního poměru. Po jeho skončení už ne.

Pokud by vám tedy neschopenka začala až v ochranné době po skončení zaměstnání, tak prvních 14 dní nic nedostanete. Budete pak dostávat až nemocenské dávky od 15 dne.

Pokud byste chtěl mít zaplaceno i prvních 14 dní neschopenky, pak byste musel pracovní neschopnost zahájit ještě v během zaměstnání. Vzhledem k datu by tam ale i tak bylo pár dní, za které byste už nic nedostal.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď