Kolik je podpora po ukončení rodičovské dovolené

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po ukončení rodičovské dovolené, když jsem před narozením syna byla nezaměstnaná.

Pokud ano, v jaké výši a jak dlouho.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Nikol P., 29.09.2021 8:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.09.2021 16:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že jste byla před narozením dítěte nezaměstnaná, tak se u vás nedá hovořit o ukončení rodičovské dovolené, v pravém slova smyslu.

Rodičovská dovolená, je fakticky pracovní volno bez náhrady mzdy, které poskytuje zaměstnavatel svým zaměstnancům, kteří pečují o dítě, do jeho maximálně 3 roků.

Ve vašem případě, se bude asi jednat o to, že vám nyní zřejmě bude končit výplata rodičovského příspěvku.

Po skončení čerpání rodičovského příspěvku, se můžete na Úřadu práce zaevidovat, jako uchazeč o zaměstnání a budete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Doba, kdy pečujete o dítě (až do jeho 4 roků), se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění, a tím tedy i jako náhradní doba zaměstnání, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti, tedy splňujete podmínku „minimální odpracované doby“ a na podporu nárok máte.

Vzhledem k tomu, že jste ale fakticky nebyla zaměstnána, tak se výše podpory v nezaměstnanosti, nedá stanovit na základě průměrného čistého měsíčního příjmu.

Viz. paragraf 53, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

V tomto případě, se výše podpory stanovuje na základě průměrné mzdy v ČR. Pro rok 2021, se jedná o částku 34 611 Kč. Z této částky, pak máte nárok na tuto podporu:

  • První dva měsíce je to 15%z průměrné mzdy = 5 192 Kč
  • Druhé dva měsíce je to 12% z průměrné mzdy = 4 154 Kč
  • Zbytek doby (1 měsíc) je to 11% z průměrné mzdy = 3 808 Kč

Podpora, tedy není příliš vysoká. Na podporu budete mít nárok zřejmě po dobu 5 měsíců (předpokládám, že je vám méně než 50 roků).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,