Kompenzační bonus 2021 – srovnávací vs. rozhodné období

Dobrý den,

Jsme malé s.r.o. V lednu jsme neměli žádnou tržbu. Srovnávacím obdobím je pro nás 11,12/19,01/20.

V podmínkách pro nárok bonusu píší, že dále se porovnává majoritní příjmy společnosti, kde máme na výběr ze dvou porovnání a) srovnávací období a b) za rozhodné období 1. 6.- 30. 9. 2020.

Pokud si vyberu za b), pak s tímto obdobím počítám již od začátku a uvádím ho do kolonky v žádosti „Průměrný měsíční příjem za srovnávací období“ nebo je to výpočet vlastně jen pro mě a v této kolonce uvádím výpočet ze 3 srovnávacích období.

Vůbec se v tom nevyznám. V lednu 2021 jsme měli výplaty. Započítávají se někde někam nebo ne?

A pokud vůbec dosáhneme na bonus, v březnu budeme započítávat případnou zaslanou kompenzační částku do 3 dalších období?

Dotaz poslal/a: Jarmila, 10.03.2021 15:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.03.2021 18:17 napsal/a:

Dobrý den,

Rozhodné období můžete použít, jako alternativní období, pouze v testu majoritních příjmů. V testu poklesu příjmů o 50% se používá pouze srovnávací období (mohou být dvě, z nichž si můžete vybrat).

Pro nárok na kompenzační bonus musí být splněny dvě hlavní podmínky:

  • příjem z omezené činnosti musí být majoritním (převažujícím) zdrojem příjmu ve srovnávacím nebo rozhodném období (posuzuje se, zda je to převažující příjem společnosti, a současně i to, zda je to převažující příjem společníka)
  • Příjem z omezené činnosti za předchozí měsíc, musí být o 50% nižší než průměrná výše ve srovnávacím období.

Znovu opakuji, že rozhodné období je možné použít jen pro posouzení převažujícího příjmu. Pro posouzení poklesu příjmu, slouží pouze srovnávací období.

V žádosti o kompenzační bonus, neuvádíte výši příjmu v rozhodném období (pokud je pro posouzení převažujícího příjmu použito rozhodné období). Uvádíte tam pouze to, zda se pro toto posouzení, použije srovnávací nebo jiné období.

Výplata v lednu by neměla hrát roli. Příjem z omezené činnosti musí být převažujícím příjmem v rozhodném období.

Tam se posuzují všechny příjmy v rozhodném nebo srovnávacím období – příjmy podle paragrafu 6, 7 nebo 9 zákona o daních z příjmů.  Za leden se posuzuje jenom příjem z omezené činnosti, pro pokles příjmu o 50%.

Kompenzační bonus se vyplácí jako daňová vratka = není to příjem, který by měl vliv na další kompenzační bonusy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď