Kompenzační bonus a ošetřovné – daňové přiznání

Dobrý den, budu podávat daňové přiznání za rok 2020.
Chtěl jsem se zeptat, zda se do toho musí i dokládat kompenzační bonus a ošetřovné, které jsem pobíral na jaře z důvodu poklesu zakázek.
Děkuji

Dotaz poslal/a: Michal, 09.02.2021 21:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.02.2021 21:01 napsal/a:

Dobrý den,

Kompenzační bonus, který byl vyplácen během jarních měsíců (i ten současný od podzimu 2020), není daňově uznatelným příjmem. Neplatíte z něj sociální ani zdravotní pojištění a ani daně.

Kompenzační bonus je a byl vyplácen, jako vratka z daně z příjmů. Tento příjem tedy spadá pod „jiné“ příjmy, které neovlivňují základ daně. Pokud uplatňujete výdaje paušálem z dosažených příjmů, pak tato hodnota nebude do příjmů pro výpočet daně vůbec započítána.

Viz zákon o jarním kompenzačním bonusu, zákon číslo 159/2020, paragraf 6:

§ 6 Správa a správce kompenzačního bonusu

(1) Kompenzační bonus se spravuje jako daň podle daňového řádu. 

(2) Kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Ošetřovné bylo (a stále je) vypláceno, jako dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento příjem je osvobozen od daně z příjmu fyzických osob. Viz například tato informace na webu MPO.

Takže ani kompenzační bonus, ani ošetřovné nejsou příjmy, které by ovlivňovaly základ pro výpočet daně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď