Kompenzační bonus OSVČ vedlejší – příjem ze zaměstnání

Dobrý den, mám nárok na kompenzační bonus jako OSVČ vedlejší?

Jsem zaměstnaná (pracovní smlouva) a zároveň jsem OSVČ vedlejší, moje vedlejší činnost se týká kurzů plavání pro děti, které jsem nemohla vykonávat z důvodu uzavření bazénů celý podzim 2020 až doteď.

Děkuji předem za odpověď

Dotaz poslal/a: Janka P., 17.02.2021 23:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.02.2021 19:10 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na podzim 2020 byl přijat nový zákon číslo 461/2020 Sb., který řeší kompenzační bonus během epidemie koronaviru COVID. Nárok na kompenzační bonus byl navázán na vyhlášený nouzový stav. Postupně bylo vyhlášeno 6 kompenzačních období. Poslední do 15. 2. 2021

Možnost podávat žádost o kompenzační období u prvních 2, již skončila. Aktuálně je možné podávat žádost o 3, 4, 5 a 6 kompenzační období, tj. 22. 11. 2020 až 15. 2. 2021. Nárok se řídí podmínkami v zákonu 461/2020 Sb.

Podle současných podmínek (zákon 461/2020 Sb.), můžete mít nárok na kompenzační bonus, i jako OSVČ vedlejší. Pouze ale za předpokladu, že příjem z podnikání, byl vaším „hlavním“ zdrojem příjmu. Podle současných podmínek je rozhodující období červen až září 2021.

Pokud v tomto období, byl příjem z omezené činnosti (podnikání), dominantním zdrojem vašeho příjmu, pak byste nárok mít mohla. Pokud je ale vaším hlavním zdrojem příjem ze zaměstnání, pak nárok na kompenzační bonus nevzniká. Posuzují se příjmy podle§ 6, § 7 a § 9 zákona o daních z příjmů.

Kromě toho jsou pochopitelně i další podmínky – viz příslušný zákon.

Aktuálně ale vláda schválila návrh nového zákona, který by měl podstatným způsobem změnit podmínky pro nárok na kompenzační bonus.

Nové podmínky musí ale ještě schválit Parlament a Senát. Tyto nové podmínky by pak platily pro únor a březen 2021 (a případně i dále, po zbytek roku 2021). Podle nových podmínek ale bude možné žádat o kompenzaci až někdy v březnu (nedá se říci přesně, není schváleno).

I podle nových podmínek, se ale posuzuje výše příjmu. A stále je zde podmínka, že příjem z omezené činnosti, musí být vaším hlavním zdrojem příjmu. Mělo by se změnit i rozhodné období, za které se posuzují příjmy a další věci. Celkově se podmínky zmírní.

Pokud je to ale vás tak, že příjem hlavním zdrojem příjmu je pro vás zaměstnání, tak zřejmě nebudete mít nárok ani podle nových podmínek (to je ale jen spekulace, podmínky nejsou schválené).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,