Kompenzační bonus pro rok 2022 a rodičovská dovolená

Dobrý den,

v návrhu zákona se říká, že nárok na dávku má jen ten, pro koho je podnikání jako hlavní činnost.

Pokud jsem na rodičovské dovolené, počítá se mé podnikání automaticky za činnost vedlejší, nebo je to na mé volbě.

Celé roky rodičovské (mám 3 mini děti), jsem totiž podnikání vedla, jako činnost hlavní.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Blažena Z., 26.11.2021 12:32
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.11.2021 11:34 napsal/a:

Dobrý den,

návrhu zákona o novém kompenzačním bonusu pro rok 2022 (od 22. listopadu 2021), se dle mého názoru, neříká nic o tom, že byste musela být OSVČ hlavní.

Návrh zákona je velmi podobný (téměř stejný), jako zákon číslo 95/2021 Sb., o kompenzačním bonusu pro rok 2021.

Základní podmínky, pro nárok na kompenzaci jsou stejné (obdobné):

  • Musíte být aktivní podnikatel k 22. 11. 2021
  • Nebo mít přerušenou živnost po 22. 11. 2020 (týká se spíše sezónních podnikatelů)

Konkrétně se zde mluví o tom že „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“.

A to se týká jak OSVČ, kteří mají podnikání jako hlavní činnost, tak i těch kdo mají podnikání jako vedlejší činnost. Případně se to týká i spolupracujících osob.

Další podmínkou je to, že příjem z omezené činnosti, je vaším převažujícím příjem – v návrhu paragraf 6, odstavec 2:

(2) Předmětem kompenzačního bonusu v případě subjektu kompenzačního bonusu podle § 2 je výkon činnosti podle odstavce 1 pouze, pokud se jedná o subjekt, u něhož převažující část příjmů ve srovnávacím období bezprostředně pocházela z jedné nebo více těchto činností; přitom se zohlední pouze příjmy podle § 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů.

Což je identická podmínka, jako na začátku roku 2021. Pokud máte příjem z podnikání a k tomu rodičovský příspěvek, tak rodičovský příspěvek se zde vůbec neposuzuje jako příjem (je to sociální dávka, nespadá pod § 6, 7 nebo 9 zákona o daních z příjmů).

V návrhu zákona, jsem osobně nenašla nic, co by podporovalo váš názor, že na tento kompenzační bonus mají nárok pouze OSVČ hlavní.

Podmínky jsou nastavené téměř identicky, jako v roce 2021. Tehdy měli na kompenzační bonus nárok i studenti, důchodci nebo i osoby na rodičovské dovolené (pokud byly splněny všechny požadované podmínky).

Hlavním rozdílem u nového kompenzačního bonusu pro rok 2022 je to, že je požadován pokles příjmu (tržeb) pouze o 30% (na jaře to bylo o 50%).

Dalším výrazným rozdílem je to, že kompenzační bonus se bude vyplácet jen za dny, kdy podnikatel neměl přerušenou činnost (na jaře 2021 byl na kompenzační bonus nárok i v době přerušené činnosti).

Jinak ale pochopitelně, zatím se jedná pouze o návrh zákona, který schválila pouze vláda (která navíc za pár dní končí, a pak zde bude nová vláda).

Parlament tento návrh zákona, zatím ještě nezačal projednávat. Ve výsledku tedy finální podoba kompenzačního bonusu pro rok 2022, může být jiná, než aktuální návrh.

Na druhou stranu, osobně nepochybuji o tom, že nějaké kompenzace pro OSVČ budou schváleny. Zvláště s ohledem na to, že byl vyhlášen nouzový stav, a dochází k omezování podnikání (zákaz vánočních trhů, nucená zavírací hodina, apod.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď