Kompenzační bonus – specifikace příjmů

Dobrý den, ohledně nového kompenzačního bonusu se stále mluví o průměrných příjmech za stanovené srovnávací období.

Můžete mi prosím objasnit, co je myšleno příjmy u OSVČ provádějící stavební práce?

Je tím myšleno to, co jsem ve srovnávacím období vyfakturoval (splatnost tak může nastat až po konci srovnávacího období), nebo to co mi bylo v konkrétním srovnávacím období zaplaceno (může se jednat o faktury vydané před srovnávacím obdobím).

Předem moc děkuji

Dotaz poslal/a: Magdaléna K., 15.03.2021 15:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.03.2021 18:37 napsal/a:

Dobrý den,

U nového kompenzačního bonusu, se posuzují tržby z prodeje výrobků a služeb.

V případě, že vedete účetnictví (dříve nazýváno „podvojné účetnictví“), pak je pro vás rozhodující datum zaúčtování (zpravidla se řídí datem vystavení faktury, tohle vám ale případně připraví vaše účetní).

Pokud účetnictví nevedete (máte jen daňovou evidenci), pak se řídíte tzv. „hotovostním principem“ – tj. datem, kdy vám peníze přišly na účet, nebo kdy jste je dostal v hotovosti.

Je to popsáno i přímo v informacích ke kompenzačnímu bonusu na webu Finanční správy – viz zde + cituji:

Na úvod je nutné podotknout, že příjmy se pro účely testování nároku na kompenzační bonus pro rok 2021 určují v případě testu významného dotčení činnosti stejně, jako se určují pro účely daní z příjmů. Z toho také vyplývá, že záleží na tom, zda poplatník (subjekt KB nebo s.r.o.) vede účetnictví (resp. „podvojné účetnictví“) nebo nikoliv.

Jak u subjektů KB, které vedou účetnictví, tak u těch, které účetnictví nevedou (resp. vedou daňovou evidenci), se jedná vždy o stejnou množinu příjmů, ovšem s tím rozdílem, že do stanovení jejich výše pro účely zahrnutí do testu se promítá fakt, že jsou tyto příjmy vykazovány jiným způsobem. Obecně platí, že způsob, jakým je tržba vykazována, je určující pro to, v jakém okamžiku bude tento příjem zahrnut do testu významného dotčení činnosti.

Pokud subjekt KB nebo s.r.o., které je společníkem, vede účetnictví, jsou jeho příjmy výnosy podle účetních předpisů, a zahrnutí příjmů do testu významného dotčení činnosti podle zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2021 záleží na okamžiku zaúčtování takového výnosu, kterým je např. vydání faktury, a to bez ohledu na skutečnost, zda byl v příslušném období příjem skutečně realizován či nikoliv.

Pokud subjekt KB vede daňovou evidenci, použije se pro stanovení okamžiku zahrnutí příjmů do uvedeného testu tzv. „hotovostní princip“, kdy rozhodné bude datum přijetí úhrady.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď