Kompenzační bonus únor březen 2021 – začátek podnikání v roce 2020

Dobrý den,

udělal jsem si OSVČ 21. 9. 2020. Do té doby jsem pracoval jako zaměstnanec ve fabrice.

Jaké období musím vykázat příjmy, abych mohl zažádat o kompenzační bonus za únor a březen?

Dotaz poslal/a: Michal, 05.03.2021 15:50

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.03.2021 19:20 napsal/a:
 

Dobrý den,

V žádosti o kompenzační bonus za únor 2021, budete zadávat příjmy (tržby) za měsíc leden 2021. A současně budete zadávat průměrnou výši příjmu (tržeb) ve srovnávacím období.

Tím, že jste podnikání zahájil až v průběhu roku 2020, tak se na vás vztahuje ustanovení paragrafu 8, odstavec 4:

(4) V případě, kdy se subjekt kompenzačního bonusu podle § 2 stal osobou samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění později než v první den srovnávacího období určeného podle odstavce 3, je srovnávacím obdobím kterékoliv období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v rámci období prvních 8 kalendářních měsíců, po jejichž celou dobu byl touto osobou.

Můžete si tedy sám zvolit kterékoliv 3 po sobě následující měsíce, po zahájení podnikání. Mohl by to být například říjen, listopad a prosinec 2020.

V žádosti o kompenzační bonus za březen 2021, pak budete zadávat příjmy (tržby) za měsíc únor 2021. A současně opět zadáte průměrnou výši příjmu ve srovnávacím období (viz výše).

Jako příjem za předcházející měsíc nebo pro průměr ve srovnávacím období, se používají tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.

  • pokud vedete účetnictví, pak se to určí podle data zaúčtování (zpravidla datum vystavení faktury)
  • pokud účetnictví nevedete, tak je to datum přijetí platby v hotovosti nebo na účet

Současně musí být splněna podmínka, že během těchto 3 měsíců srovnávacího období, byl příjem z podnikání (z činnosti, která je nějak omezena/dotčena a je předmětem nároku na kompenzaci), vaším převažujícím zdrojem příjmu.

Posuzují se příjmy podle paragrafu 6, 7 a 9. Tedy příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání apod.), příjmy ze samostatně výdělečné činnosti a příjmy z pronájmu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,