Kompenzační bonus versus OČR

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu čerpat ošetřovné na dítě a zároveň žádat o kompenzační bonus u společníků společnosti s ručením omezeným, kde jsem jednatelem společnosti.

Zda je možné žádat o oboje najednou.

Moc děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Radka P., 12.04.2021 16:40

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.04.2021 10:59 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jsou zde dvě různé věci:

  • Ošetřovné pro zaměstnance, poskytované podle zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.)
  • Ošetřovné pro OSVČ, poskytované jako dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu

Ošetřovné pro zaměstnance (krizové OČR), na které mají nárok zaměstnanci (případně i zaměstnanci na DPP nebo DPČ), na základě nemocenského pojištění, může být čerpáno společně s kompenzačním bonusem.

Na ošetřovné byste měla nárok jako zaměstnanec, na kompenzační bonus jako OSVČ (za předpokladu splnění příslušných podmínek pro kompenzační bonus).

Ošetřovné pro OSVČ nemůže být čerpáno společně s kompenzačním bonusem. U předchozích kompenzačních bonusů to možné bylo (na jaře 2020, na podzim 2020). U nového kompenzačního bonusu (zákon 95/2021 Sb.) to je ale přímo vyloučeno v příslušném zákonu.

V paragrafu 9, odstavec 1, písmeno c,  je přímo uvedeno, že aktuální kompenzační bonus je možné kombinovat jen  s podporou z programu Antivirus, nebo s podporou sloužící k úhradě nájemného – všechny ostatní „podpory“ jsou vyloučeny:

c) kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel v České republice nebo v některém z členských států Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru podporu související se zmírňováním následků výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV-2, s výjimkou podpory poskytované v rámci programu Antivirus nebo programu tento program nahrazujícího, a podpory, která slouží k úhradě nájemného, a

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,