Konec rodičovské dovolené – návrat do zaměstnání vs. neplacené volno

Dobrý den potřebuji poradit:

jsem na rodičovské dovolené a můj syn se narodil 9. 3. 2018, tak bych měla nastoupit do práce 9. 3. 2021, že říkám to správně?

A ještě se chci zeptat, mám rodičovskou až do konce srpna 2021, můžu teda nastoupit do práce stejně v březnu 9. 3. 2021, i když budu pobírat rodičovskou dovolenou? Nebo ne?

Mám totiž, smlouvu na dobu neurčitou a nechci o ní přijít, protože známá mi říkala, že mi zaměstnavatel musí držet místo 3 roky a pak už nemusí je to pravda?

A ještě se chci zeptat, když bych nenastoupila do práce v toho 9. 3. 2021, ale až by mi skončila ta rodičovská dovolená v srpnu a nastoupila bych až od září 2021, tak jde napsat nějaká písemná dohoda se zaměstnavatelem, že  mi bude držet dál to místo ne jen 3 roky ale 3,5 let?

A pokud jde něco sepsat taková dohoda, tak můžete mi prosím napsat, co taková dohoda musí vše obsahovat?

Nebo poslat mi nějaký vzor tě dohody?

Děkuji moc za odpovědi.

Dotaz poslal/a: Marketa, 25.01.2021 14:34

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.01.2021 18:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Je rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem. Jedná se o dvě různé věci, které spolu souvisí jen částečně.

Rodičovskou dovolenou, vám poskytuje zaměstnavatel. Jedná se o pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám končí, v den 3 narozenin dítěte. Tj. konec rodičovské dovolené máte 9. 3. 2021. A následující pracovní den, tj. 10. 3. 2021, byste měla nastoupit zpět do zaměstnání, nebo se v zaměstnání domluvit na jiném řešení (viz dále). Delší rodičovský není možná.

Rodičovský příspěvek, je sociální dávka, kterou čerpáte od Úřadu práce. Ten s vaším zaměstnáním přímo nesouvisí. Rodičovský příspěvek můžete čerpat dále, i v době, kdy již budete chodit do zaměstnání. To není nijak vyloučeno.

Po skončení rodičovské, tedy můžete nastoupit zpět do zaměstnání, pracovat a nadále k tomu čerpat rodičovský příspěvek.

Co se týká povinnost „držet vám místo“, tak tam je to trochu jinak. Zaměstnavatel má povinnost, poskytnout vám stejné pracovní místo, pouze po skončení mateřské dovolené (prvních 28 týdnů před/po narození dítěte). Viz paragraf 47, Zákoník práce:

§ 47

Nastoupí-li zaměstnanec po skončení výkonu veřejné funkce nebo činnosti pro odborovou organizaci, pro kterou byl uvolněn v rozsahu pracovní doby, nebo po skončení vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení nebo zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, nebo po skončení doby poskytování dlouhodobé péče v případech podle zákona o nemocenském pojištění se souhlasem zaměstnavatele podle § 191a, nebo po skončení doby ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle zákona o nemocenském pojištění a doby péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených zákonem o nemocenském pojištění, do práce, anebo nastoupí-li do práce zaměstnanec po skončení dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, je zaměstnavatel povinen zařadit je na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, je zaměstnavatel povinen zařadit je podle pracovní smlouvy.

Tj. pouze po skončení mateřské dovolené (což je něco jiného než rodičovská dovolená), by vás zaměstnavatel „měl posadit na stejnou židli“, jako jste měla před tím.

Po skončení rodičovské dovolená, má zaměstnavatel pouze povinnost, nabídnout vám adekvátní pracovní zařazení, jaké je v souladu s vaší pracovní smlouvou. Tj., nemusí to být identická pracovní pozice, ale měla by být v souladu s tím, co máte uvedeno v pracovní smlouvě.

Mělo by to ale být podobné pracovní zařazení, jako před porodem. S tím, že vám musí zůstat původní plat a nemohou se měnit podmínky v pracovní smlouvě (délka úvazku, apod.). Nemusí to už ale být například práce ve stejné kanceláři, nebo s úplně stejnou pracovní náplní.

Jinak po skončení rodičovské dovolené, pro vás neplatí žádná speciální ochrana. Zaměstnavatel vám může dát standardní výpověď (na základě zákonných důvodů), atd.

Po skončení rodičovské dovolené, se buď musíte vrátit do zaměstnání, nebo se domluvit jinak.

Můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí neplaceného volna. Vzor žádosti o neplacené volno (pracovní volno bez náhrady mzdy), najdete na internetu, například zde (nebo i jinde).

Zaměstnavatel vám může vyhovět, nebo nemusí. Zákoník práce mu nedává žádnou striktní povinnost, poskytnout vám neplacené volno. Je to na jeho rozhodnutí.

Pokud budete například argumentovat tím, že nemáte zajištěno hlídání pro dítě, a školku budete mít až od září, pak by vám zaměstnavatel měl spíše vyhovět (zvláště, pokud to pro něj neznamená žádné náklady). Ale jak již bylo řečeno – není na to žádný paragraf, v zákoníku práce. Nedá se to tedy přímo „vymáhat“.

Určitě by bylo dobré, to začít se zaměstnavatelem řešit dříve, než 10. 3. 2021. Tj. kontaktovat ho někdy v dohledné době, vysvětlit mu situaci (například že nebudete mít hlídání pro dítě) a požádat ho o neplacené volno do září.

Pokud by zaměstnavatel nesouhlasil s poskytnutím pracovního volna bez náhrady mzdy, tak byste buď musela nastoupit do zaměstnání, nebo řešit ukončení pracovního poměru (výpověď, dohoda o ukončení pracovního poměru).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,