Mám nárok na nemocenskou na Úřadu práce?

Dobrý den,

jsem na Úřadu práce a nepobírám podporu.  Mám neschopenku na UP. Mám nárok na nemocenskou?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Dagmar Ch., 01.03.2021 11:32

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.03.2021 7:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

Jako uchazeč o zaměstnání v evidenci Úřadu práce, můžete mít nárok na nemocenské dávky, pouze v případě, že by vaše pracovní neschopnost byla zahájena, ještě v ochranné době 7 dní od skončení zaměstnání.

Pokud jste tedy poslední zaměstnání ukončila jen před krátkou dobou, a pracovní neschopnost (neschopenka), u vás byla zahájena ještě v průběhu zaměstnání, nebo maximálně do 7 kalendářních dní od skončení zaměstnání, pak byste mohla mít nárok na nemocenské dávky.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 15:

§ 15

(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

V takovém případě by vám ale vznikal nárok až na nemocenské dávky od 15 dne na neschopence.

Prvních 14 dní během pracovní neschopnosti, vám nemocenskou (náhradu mzdy za nemoc), vyplácí zaměstnavatel. Na tuto náhradu mzdy, tedy po skončení zaměstnání, už nárok není.

Pokud je ale pracovní neschopnost zahájena ještě v průběhu zaměstnání nebo během ochranné doby, tak máte následně nárok na nemocenské dávky od 15 dne (od státu).

Pokud ale vaše poslední zaměstnání skončilo již před delší dobou, tak na nemocenské dávky nárok nemáte.

Za nezaměstnané na Úřadu práce, platí stát pouze zdravotní pojištění. Nemocenské pojištění (které za vás běžně platí zaměstnavatel v rámci povinného sociálního pojištění), ale za vás stát neplatí.

Pokud byste byla nyní na Úřadu práce v pracovní neschopnosti, a nedostávala podporu v nezaměstnanosti, tj. byla úplně bez příjmu, tak můžete mít případně nárok na dávky hmotné nouze – jako je příspěvek na živobytí. Nebo i na další sociální dávky (příspěvek na bydlení apod.).

U dávek pomoci ve hmotné nouzi (nebo i u sociálních dávek), ale záleží na více faktorech. Například i na tom, jaké jsou příjmy dalších osob, se kterými sdílíte společnou domácnost, atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,