Mám nárok na ošetřovné i za víkend?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Zavřeli nám třídu v mateřské školce z důvodu karantény. Nyní jsem na ošetřovném.

Zajímá mě, zda když jsme 18. 1. 2021 (pondělí) už do školky nešli, zda mám nárok i na víkend (16.,17.1.)? A dále i ten další víkend po 22. 1. 2021, kdy jsme stále doma.?

Nevím, kde se zeptat, jestli přímo na ĆSSZ.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Veronika, 22.01 2021 15:34
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.01.2021 18:34 napsal/a:

Dobrý den,

Na ošetřovné za víkend, vám vzniká nárok, pokud jste v daném pracovním týdnu, měla nárok na ošetřovné alespoň za jeden kalendářní den.

Tj. pokud by OČR bylo zahájeno už v pátek 15. 1. 2021, tak by vám následně vznikal nárok na ošetřovné i za následující víkend 16 a 17. 1. 2021.

Pokud ale bylo OČR zahájeno až v pondělí, tak za předcházející víkend nárok na ošetřovné nevzniká.

Nárok ale máte na ošetřovné za ten následující víkend 23. a 24. 1.2021

Viz zákon číslo 438/2020 Sb. Zákon o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii, paragraf 3:

(5) Ošetřovné se nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto týdnu nevznikl nárok na výplatu ošetřovného ani za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba péče trvala.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď