Mám nárok na podporu pro OSVČ během epidemie?

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, zda mám taky nárok na nějakou podporu. Jsem OSVČ moje činnost je nákup a prodej seconhandu .

V minulém roce po prvním uzavření jsem byla nucena provozovnu zavřít už v květnu a to protože jsem přišla o sezónu a měla jsem na skladu zboží, které bylo jarní, a my jsme otevřeli přímo do letní sezóny.

Tak jsem žádala o snížení najmu a bylo zamítnuto, jelikož nájem byl vysoký dala jsem výpověď a hledala jiný prostor, když se mě to povedlo tak se zase vše opět zavřeli a mě vše zůstalo a teď díky tomu nemůžu ani otevřít a nebytovka na mě asi už čekat nebude.

Tak jsem se chtěla zeptat zda mám nebo nemám na něco nárok? Živnost mám stále otevřenou. A teď jsem se dočetla, že zase něco vymysleli.

Moc děkuji za info pěkný den

Dotaz poslal/a: Eva B., 19.03.2021 9:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.03.2021 18:12 napsal/a:

Dobrý den,

Aktuálně je možné žádat o kompenzační bonus, podle nových podmínek (zákon 95/2021 Sb.). Může být nárok na kompenzaci ve výši až 1000 Kč za den. Tj. až 28 000 Kč za únor nebo až 31 000 Kč za březen 2021. A případně i za další měsíce (zatím je vyhlášen jen únor a březen, ale mohou přibýt i další měsíce).

Nárok na tento kompenzační bonus je za předpokladu, že u vás došlo k nějakému omezení v souvislosti s epidemií. Možné důvody jsou uvedeny v paragrafu 8, odstavec 1:

a) nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny subjektu kompenzačního bonusu nebo provozovny společnosti s ručením omezeným,

b) karantény nebo izolace podle zákona o ochraně veřejného zdraví (dále jen „karanténa“) subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,

c) péče o dítě v případě subjektu kompenzačního bonusu nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,

d) omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným nebo

e) omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným.

Pokud se na vás vztahuje některé z těchto omezení, a došlo u vás k poklesu příjmu alespoň o 50%, tak můžete mít nárok na aktuální kompenzační bonus.

U kompenzačního bonusu dokládáte několik podstatných údajů:

  • U kompenzace za únor 2021 se dokládá výše příjmu (tržeb) za měsíc leden 2021, pokud je máte nulové tak to ničemu nevadí
  • U kompenzace za březen 2021 se dokládá výše příjmu (tržeb) za měsíc únor 2021

Dále se dokládá průměrná výše příjmu (tržeb) za srovnávací období.

  • Srovnávací období pro kompenzaci za únor 2021, je listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020 – vybíráte si jedno ze dvou možných srovnávacích období
  • Srovnávací období pro kompenzaci za březen 2021, je prosinec 2019 až únor 2019 nebo prosinec 2019 až únor 2020 – vybíráte si jedno ze dvou možných srovnávacích období

V obou předchozích případech se jedná o tržby z prodeje výrobků a služeb. To, podle jakého data zahrnout tržby, se odvíjí do toho, zda vedete účetnictví (podvojné účetnictví) nebo ne. V případě účetnictví se řídíte datem zaúčtování. Pokud účetnictví nevedete, pak vycházíte z data přijetí platby (v hotovosti nebo na účet).

Podmínkou pro nárok na kompenzační bonus je to, že příjem za předchozí měsíc, je alespoň o 50% nižší, než průměrná výše příjmu ve srovnávacím období.

Další podmínkou je to, že příjem z omezené činnosti, byl vaším „hlavním“ (převažujícím) příjmem buď ve srovnávacím období (jaké je použito pro posouzení poklesu příjmu) nebo případně v rozhodném období (červen 2020 až září 2020).

Zde se neposuzují jenom tržby, ale všechny příjmy podle paragrafu 6,7 a 9 zákona o daních z příjmu. Tedy i příjmy například ze zaměstnání (obecně ze závislé činnosti), všechny příjmy z podnikání nebo i příjmy z pronájmu.

Přičemž je potřeba, aby příjem z činnosti, která je omezena z důvodu epidemie, byl vaším převažujícím (majoritním) příjmem (ve srovnávacím nebo rozhodném období).

Pokud budete splňovat podmínku poklesu tržeb alespoň o 50%, to že byl příjem z podnikání vaším převažujícím příjmem, tak byste mohla mít nárok na tento kompenzační bonus.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď