Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat – když jsem nastoupil do fabriky, tak sem pracoval na smlouvu DPČ půl roku. Teď pracuji na hlavní činnost 8 měsíců.

Mám nárok na podporu? Doktor mi zakazuje pracovat ze zdravotních důvodů.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jaroslav, 17.10.2021 10:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.10.2021 15:15 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podmínkou, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je minimální „odpracovaná“ doba (doba účasti na důchodovém pojištění), v rozsahu alespoň 12 měsíců, za poslední dva roky (posledních 24 měsíců).

Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 39:

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a

c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Jako „odpracovaná“ doba, se vám počítá například zaměstnání, kde vám vzniká účast na důchodovém pojištění. A to jak současná pracovní poměr na HPP, tak to mohla být i vaše předchozí smlouva na DPČ.

Je to tak, že není nutné pracovat 12 měsíců jen v posledním zaměstnání, ale sčítají se všechna zaměstnání (kde vznikla účast na důchodovém pojištění), která spadají do předchozích 24 měsíců.

U dohody o pracovní činnosti (DPČ), vzniká účast na důchodovém pojištění, při příjmu od 3500 Kč měsíčně.

Když to zjednoduším, tak pokud vám ze mzdy strhávali sociální a zdravotní pojištění (což je také od mzdy 3500 Kč hrubého měsíčně), pak se vám i takto dohoda započítává do „minimální odpracované“ doby.

Takže pokud vám do předchozích 2 roků bude spadat alespoň 12 měsíců v zaměstnání (což by zřejmě mělo), pak byste měl mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na podporu v nezaměstnanost můžete mít nárok po dobu 5 až 11 měsíců (podle vašeho věku, do 50 roků je to 5 měsíců, do 55 roků je to 8 měsíců a nad 55 roků je to 11 měsíců).

Výše podpory se odvíjí od průměrného čistého měsíčního výdělku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,