Mám nárok na příspěvky na dítě či delší ošetřovné

Dobrý den,

Manžel s námi již rok nežije ve společné domácnosti, teprve nedávno však požádal o změnu rodičovské zodpovědnosti a rozvod.

Mám nárok (vím, že zpětně už ne) na nějaký rodičovský příspěvek, když nemám ani životní minimum (pracuji jen na poloviční úvazek) ale stále jsem vedena jako vdaná?

A při ošetřování dítěte, byla jsem na paragrafu 20 dní (bohužel byla stále nemocná a babičku nemáme) a bylo mi proplaceno jen 9dní z polovičního úvazku, tedy ten měsíc jsem byla hodně pod hranicí životního minima (opět mohla jsem si žádat o příspěvek na dítě, nebo čerpat opakovaně paragraf a za jakých podmínek?).

Stále nemáme rozhodnutí soudu, a jak vím tak min. rok budu papírově vdaná. Ale o dvě děti se starám sama, v téhle době jsou často nemocné, léky jsou drahé a já kvůli tomu, kolikrát nemám ani na nájem. Co mohu podniknout?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Pavla, 29.10.2021 8:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.11.2021 19:06 napsal/a:

Dobrý den,

Rodičovský příspěvek, který zmiňujete ve svém dotazu, je sociální dávka, na kterou je nárok při péči o nejmladší dítě v rodině, maximálně do jeho 4 roků. Rodičovský příspěvek je zpravidla čerpán po skončení mateřské dovolené (prvních 28 týdnů), nebo po narození dítěte.

Rodičovský příspěvek, je ve výši 300 000 Kč, přičemž můžete dostávat částku do 10 000 Kč, nebo případně i více. O tuto sociální dávku si můžete požádat, pokud pečujete o dítě do 4 roků, na které jste zatím tuto dávku nečerpala.

Jinak ale můžete mít nárok na další sociální dávky. Jedná se například o přídavky na dítě. Na ty je nárok, pokud průměrný měsíční příjem všech osob v rodině (ve společné domácnosti), nepřekračuje 3,4 násobek životního minima.

Záleží tedy na tom, jaké jsou vaše příjmy, kolik máte dětí a jaký je jejich věk. Orientačně si to můžete spočítat například zde.

Výše přídavků na dítě, je závislá na věku dítěte. Pro dítě do 6 roků je to až 1130 Kč měsíčně, pro dítě 6 – 15 roků je to až 1270 Kč měsíčně, pro dítě 15 – 26 roků je to až 1380 Kč měsíčně.

O přídavky na dítě, je možné požádat na Úřadu práce. Dokládá se příjem za poslední kalendářní čtvrtletí – aktuálně za měsíce červenec až září. Můžete si o tuto dávku požádat i zpětně – maximálně ale 3 měsíce nazpět. Pak by se dokládal i příjem za duben až červen.

Pokud s vámi manžel nežije ve společné domácnosti a nepodílí se na nákladech na domácnost, pak je možné požádat, aby byla jeho osoba (a jeho příjem) vyloučen z posuzování nároku na tuto sociální dávku. Viz paragraf 7, odstavec 6, zákon o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.):

(6) Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží, i když je v bytě hlášena k trvalému pobytu.

Žádost o přídavky na dítě, je možné najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde. Kromě samotné žádosti, jsou potřeba i další dokumenty/doklady (viz informace na webu MPSV).

Můžete mít případně nárok i na příspěvek na bydlení. Na tuto sociální dávku je nárok, pokud bydlíte v bytě v osobním vlastnictví, v družstevním bytě, nebo na základě nájemní smlouvy.

U příspěvku na bydlení se dokládají příjmy a náklady na bydlení (nájem, platby za energie a služby), za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Výše příspěvku a to, zda budete mít nárok na tuto sociální dávku, je závislé na výši doložených nákladů na bydlení a na výši příjmu, na počtu osob, které v bytě bydlí, na velikosti města/obce, atd. Orientačně si to můžete spočítat zde.

O příspěvek na bydlení, je možné požádat také na Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení, je možné najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde. O příspěvek na bydlení, je opět možné žádat 3 měsíce zpětně.

Pokud jsou vaše příjmy velmi nízké, pak je možné, že můžete být posuzována, jako osoba ve hmotné nouzi. V takovém případě, byste si mohla požádat i o dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

I tyto dávky se vyřizují na Úřadu práce – viz informace zde. U dávek hmotné nouze, se posuzuje celková sociální a majetková situace, takže není možné jednoduše říci, zda můžete/nemůžete mít nárok.

Co se týká ošetřovného, tak tam je to opravdu tak, že za běžných podmínek je nárok pouze na 9 kalendářních dní. Na delší dobu ošetřovného, mají nárok pouze samoživitelé/samoživitelky. Pak se jedná až o 16 kalendářních dní. To se na vás ale bude vztahovat až po rozvodu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď