Máme nárok na přídavek na dítě u 18 letého syna?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máme nárok na přídavek na dítě.

Manžel je zaměstnaný jako řidič, průměrný měsíční výdělek čistého má 18.700 Kč až 19.400 Kč. Já (manželka) jsem v domácnosti a nepobírám vůbec žádný příjem.

Syn měl v prosinci 18 let a studuje. Nikdo jiný s námi v domácnosti nežije. Přídavek na dítě nepobíráme dobrých 14 let. Ani jsme ho nevyřizovali.

Máme na přídavek na syna nárok?

Dotaz poslal/a: Kateřina Š., 20.01.2021 8:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.01.2021 7:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na příspěvek na dítě máte, pokud průměrný měsíční příjem rodiny nepřekračuje 2,7 násobek životního minima.

Životní minimum pro dvě dospělé osoby a dítě ve věku 18 roků, je aktuálně 9520 Kč. Nárok na příspěvek na dítě tedy aktuálně bude, pokud průměrný čistý měsíční příjem rodiny nepřekračuje 25 704 Kč.

Pokud vaším jediným příjmem ve společné domácnosti, je příjem manžela, pak byste měli na tuto sociální dávku mít nárok.

Nárok na příspěvek je po dobu, kdy bude syn dále studovat. Po tu dobu může být považován za nezaopatřené dítě (maximálně ale do 26 roků).

Příspěvek na dítě je možné vyřídit na Úřadu práce. Je k tomu potřeba vyplnit příslušnou žádost – tu je možné najít například zde . Kromě toho je potřeba vyplnit i další formuláře:

  • Doklad o výši čtvrtletního příjmu, který si manžel nechá potvrdit v zaměstnání
  • Prohlášení osob, které nemají příjmy, které byste vyplnila vy
  • Potvrzení o studiu, které by si syn nechal potvrdit ve škole

Všechny uvedené formuláře je možné najít online, na webu Ministerstva práce a sociálních věcí (viz odkaz výše). Nebo si je můžete vyzvednout a vyplnit přímo na Úřadu práce. Kromě toho je potřeba doložit ještě osobní doklady všech osob (vás, manžela, syna).

U přídavků na dítě, se příjem a další skutečnosti, dokládají vždy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Tj. aktuálně v lednu 2021 by to bylo za měsíce říjen až prosinec 2020.

Příjem je pak nutné doložit každé 3 měsíce, obvykle v lednu, dubnu, červenci a říjnu. Potvrzení o studiu se dokládá jednou za rok.

Pokud jste splňovali podmínky pro nárok na tuto sociální dávku, i v předchozích měsících, tak si můžete o přídavky na dítě požádat i zpětně – maximálně ale o 3 měsíce zpětně.

Výše příspěvku na dítě, je aktuálně 1000 Kč měsíčně.

Od dubna 2021, by se podle všeho měly příspěvky na dítě zvýšit. Pak by byl příspěvek na 18 letého syna 1180 Kč. Změnily by se i podmínky a nárok by byl až do výše 3,4 násobku životního minima (u vás tedy až do průměrného příjmu 32 368 Kč). Tuto změnu aktuálně schvaluje parlament, pokud bude schválena, tak by měla platit od 1. 4. 2021.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,