Máme nárok na přídavky na dítě, nebo jiné sociální dávky?

Dobrý den,

mám přítelkyni, se kterou žijí ve společné domácnosti. Přítelkyně má dvě děti ve věku 7 a 14 let z předchozích o vztahu.

Přítelkyně je bez práce a bez nároku na podporu. Dostává alimenty 1000 korun měsíčně na jedno dítě.

Můj příjem je průměrně 20 000 tisíc měsíčně. Má přítelkyně nárok na nějaké přídavky na děti nebo jiné sociální dávky?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Ladislav B., 21.01.2021 10:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.01.2021 19:58 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na přídavky na dítě máte, pokud průměrný čistý měsíční příjem rodiny (osob ve společné domácnosti), nepřekračuje 2,7 násobek životního minima.

Životní minimum pro dvě dospělé osoby a dvě děti (7 a 14 roků) je 11 590 Kč. Na přídavky na dítě je nárok, pokud průměrný měsíční příjem nepřekračuje 31 293 Kč. Což byste měli bez problémů splňovat.

Přídavky na dítě by aktuálně byly 1820 Kč měsíčně (2 x 910 Kč). Od 1. 4. 2021 by pak mělo dojít ke zvýšení.

V parlamentu je aktuálně schvalována změna zákona. Pokud bude návrh schválen, tak se od dubna přídavky na dítě zvýší o 26%. U vás by tedy byly přídavky od 1. 4. 2021 celkem 2140 Kč (o 320 Kč více).

Měly by se změnit i podmínky, a nárok na dětské přídavky bude do příjmu 3,4 násobek životního minima (u vás tedy až do příjmu 39 406 Kč).

O přídavky na dítě, si můžete požádat na Úřadu práce. Je k tomu potřeba doložit příslušný formulář žádosti – ten můžete najít i online, na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Kromě samotné žádosti, je pak potřeba doložit i další formuláře – například doklad o výši čtvrtletního příjmu, který vám potvrdí zaměstnavatel, formulář „prohlášení osob bez příjmů“, osobní doklady apod., viz odkaz výše.

Z dalších sociálních dávek, byste případně mohli mít nárok na příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, pokud bydlíte v bytě v osobním vlastnictví, v družstevním bytě nebo v nájmu. Záleží na výši nákladů na bydlení (dokládají se zaplacené náklady za předchozí kalendářní čtvrtletí), a také na velikosti města, kde bydlíte. Více informací o příspěvku na bydlení viz například zde.

Jiné sociální dávky mě moc nenapadají. Jsou i dávky pomoci ve hmotné nouzi pro osoby bez příjmů (např. příspěvek na živobytí). U nich se ale posuzují celkové příjmy všech osob ve společné domácnosti. Vzhledem k výši vašeho příjmu, by na tuto sociální dávku zřejmě nebyl nárok.

Každopádně vám doporučím obrátit se na Úřad práce a požádat si o zmíněné příspěvky na dítě. A informovat se ohledně příspěvku na bydlení a o dalších možnostech sociální podpory.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,