Mateřská a rodičovský příspěvek na druhé dítě u OSVČ

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat – pracovala jsem jako OSVČ, splňovala jsem podmínky na vyplácení mateřské dovolené, poté jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, která mě končí v listopadu 2021.

Zjistila jsem ale, že jsem těhotná a termín vychází na květen 2022. Vůbec nevím, co to znamená?

Dostanu PPM nebo rovnou rodičák na druhé dítě?

Nevím jak to řešit, děkuji předem moc za odpověď

Dotaz poslal/a: Naďa M., 03.10.2021 14:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.10.2021 16:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Váš případný nárok na PPM na druhé dítě, závisí na tom, zda jste během čerpání rodičovského příspěvku, dále podnikala (nebo případně někde pracovala), nebo zda jste před narozením prvního dítěte (nebo někdy následně), podnikání přerušila/ukončila.

Abyste měla nárok na PPM i u druhého dítěte, pak je opět nutné splňovat podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění – což je nejméně 270 kalendářních dní, za poslední dva roky, před nástupem na mateřskou.

A dále musíte být účastníkem nemocenského pojištění nebo alespoň v ochranné doba, od skončení poslední nemocensky pojištěné činnosti.

Pokud jste ukončila podnikání jako OSVČ, a dále si tedy neplatila nemocenské pojištění, pak aktuálně nárok na PPM nemáte.

Nepomohlo by vám ani to, kdybyste ihned obnovila podnikání jako OSVČ, a začala si opět platit nemocenské pojištění. Vzhledem k tomu, že minimální doba nemocenského pojištění, musí být splněna při začátku PPM (6-8 týdnů před porodem), tak už se to nedá reálně stihnout, pokud jste již těhotná.

Nepomohlo by vám zřejmě ani to, že byste nastoupila do nějakého zaměstnání. Opět je zde minimální doba účasti na nemocenském pojištění, na jejíž splnění už do nástupu na „mateřskou“ není dost času.

Pokud jste v průběhu čerpání RP, nikde nepracovala (mohla by to případně být i jen nějaká brigáda, kde by vám vznikla účast na nemocenském pojištění), pak zřejmě na PPM nebudete mít nárok.

Pokud jste měla v průběhu čerpání RP nějakou brigádu/zaměstnání, kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění, pak by vám to mohlo pomoci splnit zmíněných 270 dní účasti na nemocenském pojištění. Stále je zde ale to, že musíte být účastníkem NP, při zahájení PPM (nebo být v ochranné době).

Můžete mít ale určitě nárok na další rodičovský příspěvek. Na ten máte nárok, i když nejsou splněny podmínky pro nárok na PPM. V takovém případě, byste ho mohla začít dostávat od narození dítěte.

Rodičovský příspěvek, je ve výši 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 tisíc korun na dvojčata či vícerčata).

Pokud byste neměla nárok na PPM, pak můžete dostávat částku do 10 000 Kč měsíčně (vyšší měsíční částku případně jen při doložení dostatečně vysokého příjmu (vyměřovacího základu), otce dítěte, v žádosti o RP)).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,