Mateřská dovolená při studiu VŠ

Dobrý den,

jsem studentka na VŠ a s přítelem plánujeme, že bychom se začali snažit o miminko – tak, aby se narodilo na konci mého 3. ročníku na VŠ.

Své studium ale o rok prodlužuji, budu tedy končit až rokem čtvrtým. Chtěla bych se zeptat, jak bych to měla s mateřskou.

Mám již 5. rok brigádu, poslední půlrok jsem na DPP. Zajímalo by mě, jestli mi z toho vzniká nějaký nárok na mateřskou, nebo bych hned po narození dítěte začala pobírat rodičovský příspěvek.

Moc děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lenka M., 27.09.2021 19:37
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.09.2021 19:08 napsal/a:

Dobrý den,

Na mateřskou dovolenou, můžete mít nárok, pouze pokud jste zaměstnaná. Mateřská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám poskytuje zaměstnavatel, po dobu 28 nebo 37 týdnů, v době před porodem a po porodu. Pokud nejste zaměstnaná, tak se vás mateřská dovolená netýká.

Něco trochu jiného je peněžitá pomoc v mateřství. Tato peněžní dávka, je vyplácena také po dobu 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvojčata či vícerčata).

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), mají zpravidla zaměstnanci nebo případně i OSVČ (pokud si platí nemocenské pojištění).

Abyste měla nárok na PPM, musí být splněny dvě hlavní podmínky:

1) Minimální doba účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 kalendářních dní, za poslední 2 roky.

Za studenty platí stát pouze zdravotní pojištění (což je něco jiného, než nemocenské pojištění). Jako studentce, vám účast na nemocenském pojištění, zpravidla nevzniká.

Zmiňujete nějakou brigádu na DPP. Při práci na dohodu o provedení práce (DPP), může vznikat účast na nemocenském pojištění. Ale pouze v těch měsících, kdy máte příjem nad 10 000 Kč. Pak za vás zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění a sociální (které zahrnuje i to nemocenské).

Pokud byste tedy ze zmíněné brigády měla vyšší příjem, mohla by vám účast na nemocenském pojištění vznikat díky tomu.

Další věc je ta, že pokud byste ještě před porodem úspěšně dokončila studium, pak se vám doba studia, může započítat do doby účasti na nemocenském pojištění.

Podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění, byste tedy za určitých okolností mohla splnit (neznám všechny podrobnosti, takže to neposoudím).

2, Být účastníkem nemocenského pojištění nebo v ochranné době, při začátku PPM.

Pro nárok na PPM, ale nestačí splnit jen první podmínku, musíte být současně účastníkem nemocenského pojištění v době začátku PPM (6-8 týdnů před porodem). Nebo případně být v ochranné době.

Z dohody DPP/ze studia VŠ, vám žádná ochranná doba neplyne, ani kdyby vám na základě DPP, vznikla účast na nemocenském pojištění.

Pokud byste v době před porodem, neměla úspěšně ukončené studium, nebyla zaměstnaná (nebyla účastníkem nemocenského pojištění), pak je nepravděpodobné, že byste splňovala podmínky pro nárok na PPM.

Opět, za určitých okolností, byste podmínky pro PPM mohla splnit, neznám všechny okolnosti, takže konkrétněji neporadím.

Pokud byste neměla nárok na PPM, tak byste ale určitě měla nárok na rodičovský příspěvek. Na ten máte nárok od narození dítě. Aktuálně je to částka 300 000 Kč. Přičemž byste mohla dostávat částku do 10 000 Kč (volíte si sama v závislosti na době, po kterou si chcete nechat RP vyplácet).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď