Mateřská po rodičovské dovolené – ukončené zaměstnání

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu v následující situaci.

Do dne 13. 9. 2020 jsem byla na tříleté rodičovské dovolené a byla jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Poté jsem na týden nastoupila do práce a následně jsem podala výpověď. Od té doby jsem vedena na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání.

Nyní syna konečně přijali do školky, hledám si proto zaměstnání a zároveň jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná. Nástup na mateřskou v ochranné lhůtě nestihnu, vychází na červenec 2021.

Předpokládám, že jedinou možností, kdy bych mohla mít nárok na PPM, je nyní nastoupit do práce. Chtěla bych se zeptat, za jakých podmínek bych měla nárok na PPM.

Jak dlouho před nástupem na mateřskou musím mít pracovní smlouvu uzavřenou? Je určena nějaká lhůta, nebo teoreticky stačí i několik dní před nástupem na mateřskou?

Dotaz poslal/a: Lucie H., 22.02.2021 16:32

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.02.2021 14:38 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud bylo vaše druhé těhotenství zahájeno až po skončení zaměstnání, tak momentálně nejste ani v ochranné době. Ochranná doba (až 180 dní), plyne pouze po skončení zaměstnání, ve kterém jste již byla těhotná (pokud při ukončení zaměstnání zatím nejste těhotná, tak je ochranná doba jenom 7 dní).

Abyste měla nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), tak musí být splněny dvě hlavní podmínky.

Tou první je účast na nemocenském pojištění v minimální délce 270 kalendářních dní, za poslední dva roky. Do účasti na nemocenském pojištění se vám započítávají všechny kalendářní dny, kdy jste byla zaměstnaná (tj. včetně například i doby v pracovní neschopnosti v zaměstnání, nebo doba na rodičovské dovolené).

Nevím, na kdy vám vychází termín porodu (a tím i termín nástupu na PPM), ale pokud je to někdy v červenci 2021, tak vám do období posledních 2 let, před nástupem na PPM, vám bude spadat i poměrně dlouhá část předchozí rodičovské dovolené, takže tato podmínka, by měla být splněna bez problémů.

Druhou podmínkou, je být v době nástupu na PPM zaměstnaná (účastníkem nemocenského pojištění). Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká od prvního dne v zaměstnání (po zahájení první pracovní směny).

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 10:

§ 10 Vznik a zánik pojištění zaměstnanců

(1) Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, pokud se nestanoví jinak v odstavcích 2 a 3. 

(2) U zaměstnance v pracovním poměru a státního zaměstnance podle zákona o státní službě se za den, ve kterém tento zaměstnanec začal vykonávat práci, považuje též den přede dnem započetí výkonu práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátí.

Tj. není zde stanovena nějaká podmínka minimální „odpracované“ doby, nebo že byste v daném zaměstnání musela být po nějaký minimální čas. Je zde jen podmínka účasti na nemocenském pojištění, ta ale může být splněna kdykoliv v průběhu posledních 2 roků (doby účasti na nemocenském pojištění se sčítají).

Takže ano, pro splnění příslušných podmínek vám stačí nastoupit do dalšího zaměstnání i jen na nějakou kratší dobu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,