Mohu mít 2 práce na HPP?

Dobrý den, chci se zeptat:

Mám práci na HPP, je možnost mít i druhou práci na HPP?

Nebo můžu mít jen jednu a zbytek jen DPP nebo DPČ.

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Pavel, 24.06.2021 12:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.06.2021 16:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Fakticky je to tak, že Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), v aktuálním znění, nic jako „hlavní pracovní poměr“ (HPP) nezná.

V předchozí verzi zákona (do roku 2006), opravdu existoval hlavní pracovní poměr (HPP) a vedlejší pracovní poměr (VPP). Nyní už ale nic takového není.

Zákoník práce zná pouze pracovní poměr a dohody konané mimo pracovní poměr (DPP a DPČ).

I když se termín „hlavní pracovní poměr (HPP)“, stále poměrně často používá (ať už v běžné hovorové řeči, tak i v mnohých odbornějších textech), nemá žádný právní význam.

Jako zaměstnanec, můžete mít libovolný počet pracovních poměrů.

Je poměrně běžné, že některé profese, mívají více úvazků, u různých zaměstnavatelů. Typické je to například pro učitele, kteří učí na více školách. Mají tak třeba tři úvazky 0,6 + 0,2 + 0,2 (nebo libovolně jinak). Ve všech případech se může jednat o pracovní poměr (nikoliv dohody).

Můžete tedy pracovat, jak chcete a jak se zaměstnavatelem dohodnete. Můžete mít více pracovních poměrů, s různě dlouhými úvazky.

Nebo to může být kombinace pracovního poměru (to co označujete jako HPP) a nějaké dohody konané mimo pracovní poměr (DPP – dohoda o provedení práce nebo DPČ – dohoda o pracovní činnosti.

Tyto pracovní poměry/dohody, pak můžou být uzavřeny se stejným zaměstnavatelem, nebo s různými zaměstnavateli.

Nebo to celé, je možné případně i kombinovat s podnikáním jako OSVČ.

Když pominu specifické případy, kdy máte například konkurenční doložku v pracovní smlouvě, nebo jiné omezení (např. možnost podnikat u státních zaměstnání je také limitována), tak si můžete „dělat co chcete“.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,