Mohu si vybrat rodičovský příspěvek jednorázově naráz?

Dobrý den,

pobírám rodičovský příspěvek s délkou na tři roky. Synovi budou tři roky v březnu 2022. Já bych ale měla od ledna 2022, nastoupit do práce. Tedy dříve, než budu mít dobraný rodičovský příspěvek.

Můj dotaz je, zda lze rodičovský příspěvek zrušit a zbývající částku si vybrat naráz?

A druhý dotaz je, pokud to nelze, tak jestli si mohu zvýšit měsíční částku na maximum?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Monika N., 12.10.2021 22:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2021 15:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

Od července 2021, sice platí novela zákona o státní sociální podpoře, která umožňuje jednorázové „vybrání“ rodičovského příspěvku (jeho nevyčerpané části).

Týká se to ale pouze případů, kdy se vám narodí další dítě, a vy tak nestihnete vyčerpat celou částku rodičovského příspěvku (nárok na rodičovský příspěvek zaniká ve chvíli, kdy vám vznikne nárok na mateřskou na další dítě, nebo po narození dalšího dítěte).

Jinak ale není možné žádat o jednorázové vybrání nějaké větší částky, z rodičovského příspěvku. Jsou možné jen pravidelné měsíční platby.

Pokud vám má čerpání rodičovského příspěvku skončit v březnu 2022 a vy chcete od ledna 2022, nastoupit do zaměstnání, pak to vůbec ničemu nevadí.

Na rodičovský příspěvek máte nárok i v době, kdy už chodíte do zaměstnání. U rodičovského příspěvku, není žádné omezení, že byste nesměla pracovat nebo mít nějaký příjem.

Jediné omezení, které zde je, se týká dětí do 2 roků. Ty nesmí chodit do školky/jeslí na dobu delší, než 92 hodin měsíčně. U starších dětí, už ale není ani toto omezení.

Pokud budete od ledna chodit do zaměstnání, tak se na vašem nároku na rodičovský příspěvek, vůbec nic nemění. Můžete jej tedy dále čerpat tak, jak máte naplánováno – až do března 2022.

Nebo se případně můžete už nyní obrátit na Úřad práce a požádat o zvýšení měsíční částky. Zde ale záleží na tom, jestli jste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství při narození dítěte (jestli u vás bylo možné stanovit vyměřovací základ pro PPM).

Viz paragraf 30, odstavec 3, zákon o státní sociální podpoře (zákon 117/1995 Sb.):

(3) Rodič volí výši rodičovského příspěvku do částky 

a) nepřevyšující 10 000 Kč měsíčně,

b) převyšující 10 000 Kč měsíčně, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 10 000 Kč, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně; při stanovení výše rodičovského příspěvku se vychází z toho denního vyměřovacího základu rodiče, který je k žádosti o rodičovský příspěvek rodičem doložen; jsou-li doloženy denní vyměřovací základy obou rodičů, vychází se z toho, který je vyšší, nebo

Pokud jste neměla nárok na PPM (není u vás možné stanovit vyměřovací základ, nebo případně u otce dítěte), pak je možné čerpat rodičovský příspěvek v maximální měsíční částce do 10 000 Kč měsíčně. Jinak to může být i více.

Jak již ale bylo uvedeno výše – nic vás nenutí k tomu, abyste rodičovský příspěvek dobrala, před nástupem do zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,