Možnosti zvýšení rodičovského příspěvku před narozením druhého dítěte

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké mám možnosti.

Momentálně jsem se synem na rodičovské a pobírám 10000 Kč (jinak jsem OSVČ). Syn se narodil 3. 3. 2020.

Momentálně jsem zjistila, že čekáme další miminko, tak bych se ráda zeptala, jaké máme možnosti navýšení, abychom stihli vybrat co nejvíce.

Nebo jestli by mohl manžel pobírat rodičovskou na další dítě?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Vlasta, 23.03.2021 11:24

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.03.2021 16:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na rodičovský příspěvek, máte z titulu péče o nejmladší dítě v rodině. Ve chvíli, kdy toto dítě přestane být nejmladším dítětem v rodině, nebo případně ve chvíli, kdy na jiné dítě vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství na další dítě, tak nárok na tento současný rodičovský příspěvek zaniká.

Je sice možné, aby váš manžel pobíral rodičovský příspěvek na druhé (mladší) dítě. To ale nic nemění na faktu, že výplata tohoto současného rodičovského příspěvku, bude ukončena. Není možné dostávat 2x rodičovský příspěvek, nebo třeba rodičovský příspěvek a mateřskou současně.

Viz zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 30a:

(1) Nárok na rodičovský příspěvek přiznaný z důvodu péče o nejmladší dítě v rodině zaniká posledním dnem kalendářního měsíce předcházejícího kalendářnímu měsíci, ve kterém se stalo nejmladším dítětem v rodině jiné dítě, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, a to i v případě, že nebyla vyplacena celková částka rodičovského příspěvku. Zanikl-li nárok na rodičovský příspěvek proto, že se nejmladším dítětem v rodině stalo jiné dítě, náleží rodičovský příspěvek v kalendářním měsíci, v němž vznikl nárok, ve výši, která náleží z důvodu péče o dítě, které se stalo nejmladším dítětem v rodině.

Můžete případně na Úřadu práce podat žádost, o zvýšení měsíční částky rodičovského příspěvku.

Záleží na tom, zda jste při narození dítěte měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud ano, tak můžete zvýšit rodičovský příspěvek na 30 násobek 70% vyměřovacího základu pro PPM (tj. pokud byste měla například mateřskou 15 000 Kč za měsíc (za 30 dní), tak může být i rodičovský příspěvek až 15 000 Kč za měsíc).

Pokud jste neměla nárok na PPM, tak je případně možné požádat o zvýšení rodičovského příspěvku na základě příjmu vašeho manžela. Pokud měl například příjem ze zaměstnání a bylo by u něj možné stanovit dostatečný vysoký vyměřovací základ, tak je možné žádat o zvýšení RP i jen na základě jeho příjmu.

Viz příslušný formulář pro volbu výše rodičovského příspěvku – najdete online zde. K tomu je pak potřeba doložit formulář s potvrzením o denním vyměřovacím základu vašeho manžela – najdete online zde. V případě, že je manžel zaměstnanec, tak mu to potvrzuje zaměstnavatel.

Změnu je potřeba provést co nejdříve – změní se až od následujícího měsíce. Pokud by nebylo možné rodičovský příspěvek zvýšit ani na základě příjmu manžela, tak vám bohužel nevyčerpaná částka může „propadnout“.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,