Musím chodit na Úřad práce osobně?

Dobrý den,

K 31. 1. 2021 mi skončila pracovní smlouva v zaměstnání, takže jsem teď nezaměstnaná. Dočetla jsem se, že to musím dojít do 3 dnů nahlásit na Úřad práce.

Zajímalo by mě, jestli musím hodit na Úřad práce osobně, když je teď COVID, nebo jestli se to dá vyřídit i jinak?

Můžete mi prosím poradit?

Dotaz poslal/a: Marta J., 31.01.2021 18:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.02.2021 20:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na Úřad práce není vždy nutné chodit osobně. A to platí nejenom nyní, během epidemie koronaviru COVID. Řada věcí se dá s Úřadem práce řešit i vzdáleně (bez osobní schůzky), jen po telefonu, přes email, apod.

K tomu, aby vás Úřad práce zařadil do evidence uchazečů o zaměstnání, je potřeba vyplnit příslušné formuláře. Ty je možné najít online, na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Například žádost o zprostředkování zaměstnání (zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání), najdete zde. Rozcestník na další formuláře (včetně formulářů pro sociální dávky), je možné najít zde.

Kromě vyplněného formuláře s žádostí o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání, je potřeba na Úřad práce doložit i další doklady. Jedná se například o:

  • Doklad o ukončení zaměstnání (výpověď ze zaměstnání nebo dohodu o ukončení pracovního poměru a zápočtový list)
  • Doklad o ukončení samostatně výdělečné činnosti
  • Doklad o ukončení studia (přípravy na budoucí povolání)
  • Potvrzení o výši průměrného čistého měsíčního výdělku
  • Potvrzení o vyměřovacím základu samostatně výdělečné osoby (OSVČ)

Všechny dokumenty (a případně i další), je pak nutné na Úřad práce zaslat buď poštou (doporučeně). Nezapomeňte na vlastnoruční podpis. Žádost byste měla, zastal na Úřad práce v místě vašeho bydliště (žádosti o sociální dávky byste pak měla řešit v místě vašeho trvalého bydliště).

Nebo je možné dokumenty zaslat i elektronicky. K elektronickému odeslání, je ale potřeba buď datová schránka (tu si můžete nechat zřídit zdarma například na poště nebo i jinde). Nebo potřebujete mít elektronický podpis (dá se zřídit za poplatek také na poště, nebo i jinde).

V případě nejasností, je možné příslušné pracoviště kontaktovat po telefonu – kontakty jsou zde. Nebo je možné kontaktovat i centrální call-centrum na lince 800 779 900.

Takže na Úřad práce určitě není nutné chodit osobně a dá se to vyřídit s pomocí pošty nebo elektronické komunikace. Zrovna ale při zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání, je potřeba vyplnit více formulářů a doložit různé dokumenty. Takže v tomto případě, bych asi spíše zvážila osobní návštěvu.

Zvláště pokud nemáte možnost elektronické komunikace a musela byste tak jako tak chodit na poštu. Při osobní schůzce máte i možnost zeptat se na vše, co by vás zajímalo.

Na některých Úřadech práce, je možné se objednat online, přes web na konkrétní termín. Jinde se to dá udělat po telefonu nebo přes email.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,