Může mě zaměstnavatel nutit do očkování proti COVID?

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jestli mě zaměstnavatel může nutit do toho, abych se nechala naočkovat proti COVID-19.

Já očkovaná nejsem. Mám dobrý zdravotní stav, nepatřím do žádné rizikové skupiny, a očkování mi přijde zbytečné.

V zaměstnání jsem ale pod značným tlakem. Lidé, co se nechali naočkovat, dostali bonus k výplatě 2000 Kč a měli i volno kvůli očkování. My ostatní, neočkovaní jsme nic nedostali.

Navíc mi už bylo několikrát dost důrazně doporučováno, abych šla na očkování. Nadřízený mi říkal, že nestojí o to, aby jim lidé vypadávali z výroby, jen kvůli karanténě. A že prý bych měla jít na očkování.

Nepřímo mi naznačoval, že když se nenechám očkovat, tak že prý venku čeká dost lidí na moje místo. A že pokud bych měla být zase v karanténě, jen proto, že nejsem očkovaná, tak bych taky mohla dostat výpověď.

Má na něco takového zaměstnavatel vůbec právo?

Předem děkuji za informace

Dotaz poslal/a: Marie H., 03.12.2021 21:47

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.12.2021 15:28 napsal/a:
 

Dobrý den,

Zaměstnavatel nemá žádné zákonné právo, aby vás nutil do očkování. Ve výsledku, zaměstnavatel ani nemá právo na to, aby zjišťoval, zda jste nebo nejste očkovaná (ano, aktuálně to trochu komplikuje povinné testování zaměstnanců, kdy zaměstnavatel potřebuje vědět, jestli jste očkovaná nebo otestovaná).

Momentálně není žádný zákonný podklad, který by zaměstnavateli umožnil, nařídit vám očkování proti COVID-19. Ministerstvo zdravotnictví, sice připravuje vyhlášku o povinném očkování. Ta ale zatím neplatí.

Vyhláška o povinném očkování, by ale zřejmě platila až od března 2022 a navíc by se týkala jen některých profesí (záchranářů, zdravotníků, policistů apod.), nebo případně některých věkových skupin (mluví se o povinném očkování proti COVID, u lidí nad 60 – 65 roků).

O tom, že by bylo očkování povinné pro všechny, se sice trochu mluví, a zatím se nic takového ani nepřipravuje (alespoň co je mi známo z dostupných informací).

Zaměstnavatel, tedy nemá žádné právo, nařídit vám očkování. Zaměstnavatel vás ani nesmí nijak diskriminovat, na základě toho, že nejste očkovaná.

Zaměstnavatel má sice možnost nějaké pozitivní motivace – jako například vámi zmíněný „bonus“ k výplatě, pro ty, kdo jsou očkovaní. Vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o nenárokový příplatek/bonus, tak se nejedná o diskriminaci.

Pokud by vám ale například chtěl zaměstnavatel snižovat nárokovou část mzdy, jen kvůli tomu že nejste očkovaná, nebo pokud by vás chtěl propustit, kvůli absenci očkování, pak by se jednoznačně jednalo o nezákonný postup.

Na jednu stranu je logické, že zaměstnavatel vyvíjí určitý tlak na očkování, protože očkovaní zatím pořád nemusí do karantény, i když jsou v nějakém rizikovém kontaktu. Na druhou stranu jsou jasně dané hranice, co zaměstnavatel může, a co už by bylo porušením zákona.

Pozitivní motivace pro očkované (pokud nemá diskriminační charakter), opakované předávání informací o možnostech očkování, je sice určitá forma nátlaku, ale stále ještě v mezích zákona.

Negativní sankce za absenci očkování, či vyhrožování výpovědí kvůli neočkování, by už ale mohly být porušením zákona (záleželo by na konkrétním jednání zaměstnavatele). Obecně stále platí, že zaměstnavatel nemá právo, nařídit vám očkování proti COVID.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,