Může si o mateřskou požádat otec dítěte, když je nezaměstnaný?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na mateřskou – jestli bych si ji mohl nechat napsat na sebe, když jsem momentálně nezaměstnaný.

Moje přítelkyně je teď na mateřské. Má už tři děti a tomu nejmladšímu jsou dva roky a ona na něj ještě bere mateřskou.

Je ale těhotná a mě by zajímalo, zda bych si po narození dalšího dítěte, mohl o mateřskou požádat já a ona by dobrala mateřskou, kterou má teď?

Nejsme manželé a ty tři děti nejsou moje. Společně budeme mít jen to, co se má narodit v roce 2022.

Žijeme spolu všichni ve společné domácnosti. Já jsem momentálně bez práce (vedený jako nezaměstnaný na Úřadu práce), takže by se nějaký příjem hodil.

Děkuji moc

Dotaz poslal/a: Roman B., 25.12.2021 21:59
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.12.2021 18:26 napsal/a:

Dobrý den,

Vaše přítelkyně momentálně zřejmě čerpá rodičovský příspěvek. Nejedená se tedy o „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), ale o „rodičovskou“ (rodičovský příspěvek). Na ten je nárok u nejmladšího dítěte v rodině, dokud není vyčerpána celá částka (300 000 Kč) nebo dokud se vám nenarodí další dítě.

Ve chvíli, kdy by vaší přítelkyni případně začal vznikat nárok na mateřskou na 4 dítě (na peněžitou pomoc v mateřství, což může být už 6 až 8 týdnů před porodem), tak jí ale současně zaniká nárok na rodičovský příspěvek, který čerpá u 3 dítěte.

Není tedy možné, aby vaše přítelkyně čerpala rodičovský příspěvek na své 3 dítě a vy současně čerpal mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nebo rodičovskou (rodičovský příspěvek) na 4 dítě.

Jak „mateřskou“ (PPM), tak i „rodičovskou“ (RP), může čerpat i otec dítěte. Příslušnou dávku ale může mít vždy jen jeden z rodičů. Nemohou ji mít oba současně.

Mohou nastat dvě situace:

1) Vaše přítelkyně je momentálně nezaměstnaná (její pracovní poměr skončil již někdy v minulosti). Pak bude mít nárok na rodičovský příspěvek u 3 dítěte až do měsíce, ve kterém se narodí 4 dítě. Při narození 4 dítěte, zanikne nárok na rodičovský příspěvek na 3 dítě. Vznikne ale nárok na rodičovský příspěvek na 4 dítě

2) Vaše přítelkyně je zaměstnaná (má pracovní poměr na dobu neurčitou) a nyní v zaměstnání čerpá rodičovskou dovolenou. Pak by jí měl před porodem 4 dítěte vznikat nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).  V takovém případě by jí nárok na rodičovský příspěvek na 3 dítě skončil dříve. Ona by už před porodem začala čerpat PPM. A po skončení „mateřské“ (28 týdnů) by začala dostávat rodičovský příspěvek na 4 dítě. V tomto případě je nárok i na jednorázové vyplacení zbývající části rodičovského příspěvku na 3 dítěte, který by se nestihl vyčerpat před narozením 4 dítěte (žádost o jednorázovou výplatu zbytku RP, je možné podat po narození 4 dítěte).

Vám nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), zřejmě vzniknout nemůže. Pokud jste nyní nezaměstnaný, tak na PPM nárok mít nemůžete.

I pro muže platí stejné podmínky, jako pro ženy. Tj. v době začátku PPM (pro muže je to od začátku 7 týdne po porodu), musí být otec dítěte zaměstnaný (účastník nemocenského pojištění) nebo případně musí být v ochranné době (ta je pro muže jen 7 dní, pro ženy až 180 dní).

A dále musí otec dítěte splňovat podmínku účasti na nemocenském pojištění („minimální doba v zaměstnání“) alespoň 270 dní za poslední dva roky.

I rodičovský příspěvek může čerpat muž (otec dítěte). Zde už není podmínkou zaměstnání.

Každopádně ale platí, že není možné, abyste vy měl mateřskou/rodičovskou na nejmladší (4 dítě) a vaše přítelkyně dále čerpala rodičovský příspěvek na starší (3 dítě).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď