Může si o mateřskou požádat otec dítěte, když je nezaměstnaný?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na mateřskou – jestli bych si ji mohl nechat napsat na sebe, když jsem momentálně nezaměstnaný.

Moje přítelkyně je teď na mateřské. Má už tři děti a tomu nejmladšímu jsou dva roky a ona na něj ještě bere mateřskou.

Je ale těhotná a mě by zajímalo, zda bych si po narození dalšího dítěte, mohl o mateřskou požádat já a ona by dobrala mateřskou, kterou má teď?

Nejsme manželé a ty tři děti nejsou moje. Společně budeme mít jen to, co se má narodit v roce 2022.

Žijeme spolu všichni ve společné domácnosti. Já jsem momentálně bez práce (vedený jako nezaměstnaný na Úřadu práce), takže by se nějaký příjem hodil.

Děkuji moc

Dotaz poslal/a: Roman B., 25.12.2021 21:59

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.12.2021 18:26 napsal/a:
 

Dobrý den,

Vaše přítelkyně momentálně zřejmě čerpá rodičovský příspěvek. Nejedená se tedy o „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), ale o „rodičovskou“ (rodičovský příspěvek). Na ten je nárok u nejmladšího dítěte v rodině, dokud není vyčerpána celá částka (300 000 Kč) nebo dokud se vám nenarodí další dítě.

Ve chvíli, kdy by vaší přítelkyni případně začal vznikat nárok na mateřskou na 4 dítě (na peněžitou pomoc v mateřství, což může být už 6 až 8 týdnů před porodem), tak jí ale současně zaniká nárok na rodičovský příspěvek, který čerpá u 3 dítěte.

Není tedy možné, aby vaše přítelkyně čerpala rodičovský příspěvek na své 3 dítě a vy současně čerpal mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nebo rodičovskou (rodičovský příspěvek) na 4 dítě.

Jak „mateřskou“ (PPM), tak i „rodičovskou“ (RP), může čerpat i otec dítěte. Příslušnou dávku ale může mít vždy jen jeden z rodičů. Nemohou ji mít oba současně.

Mohou nastat dvě situace:

1) Vaše přítelkyně je momentálně nezaměstnaná (její pracovní poměr skončil již někdy v minulosti). Pak bude mít nárok na rodičovský příspěvek u 3 dítěte až do měsíce, ve kterém se narodí 4 dítě. Při narození 4 dítěte, zanikne nárok na rodičovský příspěvek na 3 dítě. Vznikne ale nárok na rodičovský příspěvek na 4 dítě

2) Vaše přítelkyně je zaměstnaná (má pracovní poměr na dobu neurčitou) a nyní v zaměstnání čerpá rodičovskou dovolenou. Pak by jí měl před porodem 4 dítěte vznikat nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).  V takovém případě by jí nárok na rodičovský příspěvek na 3 dítě skončil dříve. Ona by už před porodem začala čerpat PPM. A po skončení „mateřské“ (28 týdnů) by začala dostávat rodičovský příspěvek na 4 dítě. V tomto případě je nárok i na jednorázové vyplacení zbývající části rodičovského příspěvku na 3 dítěte, který by se nestihl vyčerpat před narozením 4 dítěte (žádost o jednorázovou výplatu zbytku RP, je možné podat po narození 4 dítěte).

Vám nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), zřejmě vzniknout nemůže. Pokud jste nyní nezaměstnaný, tak na PPM nárok mít nemůžete.

I pro muže platí stejné podmínky, jako pro ženy. Tj. v době začátku PPM (pro muže je to od začátku 7 týdne po porodu), musí být otec dítěte zaměstnaný (účastník nemocenského pojištění) nebo případně musí být v ochranné době (ta je pro muže jen 7 dní, pro ženy až 180 dní).

A dále musí otec dítěte splňovat podmínku účasti na nemocenském pojištění („minimální doba v zaměstnání“) alespoň 270 dní za poslední dva roky.

I rodičovský příspěvek může čerpat muž (otec dítěte). Zde už není podmínkou zaměstnání.

Každopádně ale platí, že není možné, abyste vy měl mateřskou/rodičovskou na nejmladší (4 dítě) a vaše přítelkyně dále čerpala rodičovský příspěvek na starší (3 dítě).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,