Můžou čerpat na stejné dítě oba rodiče rodičovskou dovolenou?

Dobrý den,

v současné době jsem vedena na rodičovské dovolené u zaměstnavatele 1 (pro srozumitelnost ho značím 1).

Na rok chci se přestěhovat a v novém bydlišti jsem si našla práci u zaměstnavatele 2. V této době budu ukončovat rodičovský příspěvek a převádět jej na manžela a on nastoupí ve své práci rodičovskou dovolenou.

Chci se zeptat, zda je možné, abych u zaměstnavatele 1, byla pořád vedená na rodičovské dovolené (ráda bych se tam za rok vrátila) i když bude na rodičovské dovolené manžel na stejné dítě nebo si mám domluvit u zaměstnavatele 1 neplacené volno, nebo musím pracovní poměr ukončit, když budu mít na rok zaměstnavatele 2?

Případně jestli tuto skutečnost vůbec musím zaměstnavateli 1 hlásit, kdybych se vrátila do práce do věku 3 let dítěte.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Markéta, 05.06.2021 14:43

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.06.2021 19:04 napsal/a:
 

Dobrý den,

Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, jsou dvě rozdílné věci, a platí zde odlišné podmínky.

Zatímco rodičovský příspěvek, může čerpat pouze jeden z rodičů (je možnost změny v průběhu čerpání), pro rodičovskou dovolenou žádné omezení neplatí.

Rodičovská dovolená, je neplacené volno, které vám poskytuje zaměstnavatel. Je to tedy pouze ve vztahu zaměstnanec – zaměstnavatel. To jestli druhý rodič pracuje, nepracuje a je nezaměstnaný, nebo nepracuje a na rodičovské dovolené, nehraje žádnou roli.

Rodičovská dovolená, je definována v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 196) takto:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Následně je v paragrafu 198, explicitně uvedeno, že rodičovskou dovolenou, mohou oba rodiče čerpat současně:

§ 198 Společné ustanovení o mateřské a rodičovské dovolené

1) Mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou zaměstnankyně a zaměstnanec oprávněni čerpat současně.

Jinak dále platí, že v zásadě ani důvod, abyste převáděla rodičovský příspěvek na manžela. Na rodičovský příspěvek, máte nárok, i když budete mít během rodičovské dovolené nějaký příjem (zaměstnání, brigáda, podnikání).

Na rodičovský příspěvek je nárok, i když po skončení rodičovské dovolené nastoupíte zpět do zaměstnání.

Může jej pochopitelně čerpat manžel, ale není to nezbytně nutné. Můžete jej klidně čerpat i vy, a při tom chodit do zaměstnání 2.

Zaměstnavateli 1 nemusíte nic hlásit (výjimkou by byla situace, pokud byste například měla v pracovní smlouvě nějakou konkurenční doložku, nebo jiné omezení).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,