Nahlášení na Úřadu práce po neúspěšné maturitě v září

Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale poslední dobou mi to stále vrtá hlavou.

Jde o to, že v roce 2019 jsem končila střední školu s maturitou, v plánu bylo pokračovat na vysokou, nicméně jsem první zkoušku neudělala a musela jí zkusit na podzim, tedy září 2019 (učitelka nám říkala, že jsme stále vedeni jako studenti.)

Nicméně se mi maturita nepovedla ani na druhý pokus a na úřad práce jsem se dostavila hned, jak jsem zjistila výsledky a že nebudu moc nastoupit na VŠ tedy 16. 09. 2019.

Paní na úřadě chtěla výpis ze školy, do kdy jsem tam byla vedená a učitel mi napsal 31. 8. 2019. Ptala jsem se paní, ale ta mi řekla, že to žádný problém není, ale teď po letech se fakt bojím.

Práci jsem si našla a nastoupila hned 8. 10. 2019. Maturitu jsem nicméně na třetí pokus udělala, ale nevím jak je to s těmi „16 dny“.

Upřímně jsem tehdy myslela úplně na jiné věci a ve třídě nás bylo víc, co jsme byli z toho zmatení, jak to chodí.

Moc se omlouvám za případně hloupý dotaz. Děkuji za Vaší odpovědi případné vysvětlení, nebo jak to mohu napravit

Shrnutí:
Ve škole vedena do 31. 08. 2019
v tomto období 31. 08. 2019 do 16. 09. 2019 se konali opravné podzimní maturity + doba čekání na výsledky.
Na úřadě: 16. 9. 2019 – 07. 10. 2019
V práci: 08. 10. 2019 – současnost

Dotaz poslal/a: Mária, 07.12.2021 16:46
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.12.2021 19:01 napsal/a:

Dobrý den,

Z vašeho dotazu úplně přesně nevyplývá, co vás přesně zajímá, ale budu předpokládat, že to řešíte s ohledem na zdravotní pojištění.

Za studenty (obecně za nezaopatřené děti, případně až do 26 roků), platí zdravotní pojištění stát.

Pokud se vám nepodařilo udělat maturitní zkoušku v řádném termínu, pak jste považována za studenta (resp. za nezaopatřené dítě), i po dobu navazujících školních prázdnin. Tj. minimálně do 31. 8. 2019.

Pokud byste maturitní zkoušku udělala v opravném termínu v září, a následně pokračovala ve studiu na vysoké škole, pak byste byla za studenta (nezaopatřené dítě), považována i během září (a po dobu navazujícího studia).

Tím, že jste maturitní zkoušku neudělala, a následně byla evidována na Úřadu práce, tak jste opět začala spadat do kategorie pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát (platí za osoby evidované na ÚP).

Povinnost, abyste si zdravotní pojištění platila sama, by vám vznikala až ve chvíli, pokud byste celý kalendářní měsíc, nebyla studentem, nebyla vedená na Úřadu práce, nebyla zaměstnaná, … atd.

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 5:

§ 5

Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc,

U vás se ale nejednalo o celý kalendářní měsíc, ale jen o 15 kalendářních dní, takže vám tato povinnost nevznikla.

Jsou zde ale jiné povinnosti -  máte povinnost do 8 dnů, hlásit zdravotní pojišťovně všechny změny, jako je například ukončení studia nebo přihlášení na ÚP (nástup do zaměstnání se hlásit nemusí, to je povinností zaměstnavatele).

Nemyslím si ale, že by vám za to chtěl někdo „utrhnout hlavu“. Lidí, kteří podobné změny zdravotní pojišťovně nehlásí, je určitě „větší než malé množství ….“.

Každopádně pokud chcete mít klid, tak vám doporučím obrátit se na pobočku své zdravotní pojišťovny, a zde je požádat o potvrzení o bezdlužnosti.

Pokud by vaše zdravotní pojišťovna evidovala nějaký nedoplatek pojistného, tak byste to s nimi následně mohla řešit a případně doložit, do kdy jste byla studentem, kdy jste byla na ÚP, atd.

Některé zdravotní pojišťovny, mají i online aplikace (viz například VZP má aplikaci Moje VZP, kde jsou vidět tyto informace i online).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď