Nárok na bonus při karanténě OSVČ

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak dlouho si musím platit nemocenské pojištění, aby vznikl nárok na příspěvek v karanténě 500 Kč. Nemocenskou jsem si začala platit v únoru 2021.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Markéta P., 08.03.2021 17:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.03.2021 18:52 napsal/a:

Dobrý den,

V zákonu o novém kompenzačním bonusu pro rok 2021 (zákon číslo 95/2021 Sb.), se hovoří pouze o účasti na nemocenském pojištění.

Viz paragraf 8, zákon číslo 95/2021 Sb.:

(6) V kalendářním dni, kdy trvá nařízená karanténa subjektu kompenzačního bonusu, který je účasten nemocenského pojištění, se za významně dotčenou vždy považuje

a) samostatná výdělečná činnost tohoto subjektu kompenzačního bonusu a

Účast na nemocenském pojištění, by vám měla vznikat od data, které jste uvedla v přihlášce k nemocenskému pojištění – viz paragraf 13, Zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 13 Vznik a zánik pojištění osob samostatně výdělečně činných

(1) Pojištění vzniká osobě samostatně výdělečně činné dnem, který uvedla v přihlášce k účasti na pojištění, nejdříve však dnem, ve kterém byla přihláška podána.

Tj. pokud jste se k nemocenskému pojištění přihlásila například již od začátku února 2021, a karanténa nebo izolace u vás byla nařízena po tomto datu, tak byste dle mého názoru měla splňovat podmínky stanovené zákonem o kompenzačním bonusu.

V zákonu se nestanovuje nějaká minimální doba účasti na nemocenském pojištění (jako je to třeba u nároku na nemocenské dávky, kde to musí být 3 měsíce).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď