Nárok na druhou mateřskou – podnikání v průběhu RD

Dobrý den,

jsem na RD a mám u zaměstnavatele smlouvu na dobu neurčitou. V průběhu RD jsem si založila podnikání na vedlejší činnost.

Pokud jsem OSVČ jen na vedlejší činnost, rozumím tomu správně, že nárok na druhou mateřskou mi to neovlivní, protože nemocenské pojištění za mě stále platí zaměstnavatel?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Dita P., 21.02.2021 10:53
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.02.2021 14:02 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud váš pracovní poměr stále trvá (na dobu neurčitou), a v době zahájení PPM budete stále zaměstnancem u stejného zaměstnavatele, pak máte nárok jak na druhou mateřskou dovolenou tak i na PPM na druhé dítě.

Pokud se vám druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního, tak zde platí ustanovení paragrafu 19, zákona o nemocenském pojištění, odstavec 2:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Vaše podnikání jako OSVČ, nebude mít na PPM žádný vliv. Vliv by to mělo pouze v případě, že byste si jako OSVČ platila nemocenské pojištění.

Pokud byste i jako OSVČ, splňovala podmínky pro nárok na PPM (tj. minimálně 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění souběžně se zaměstnáním), pak by vám případně mohl vznikat nárok na PPM i na základě tohoto podnikání (výsledná PPM by byla vyšší).

Tím, že si ale nemocenské pojištění jako OSVČ neplatíte, tak zde žádný nárok nevzniká. Podnikat jako OSVČ, můžete i v průběhu mateřské dovolené (tu máte ve vztahu k zaměstnání).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď