Nárok na kompenzaci za COVID u OSVČ

Dobrý den,

od 5. 3. 2021 jsem doma, pozitivní na COVID. Jsem OSVČ. Mám na něco nárok? Nemoc. si neplatí.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Soňa, 08.03.2021 8:29
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.03.2021 21:14 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud si neplatíte dobrovolné nemocenské pojištění, pak vám nevzniká nárok na kompenzační bonus za karanténu nebo izolaci. U něj je podmínkou účast na nemocenském pojištění – viz paragraf 8, zákon o novém kompenzačním bonusu pro rok 2021 (zákon číslo 95/2021 Sb.):

§ 8 Společná ustanovení pro předmět kompenzačního bonusu

(6) V kalendářním dni, kdy trvá nařízená karanténa subjektu kompenzačního bonusu, který je účasten nemocenského pojištění, se za významně dotčenou vždy považuje 

a) samostatná výdělečná činnost tohoto subjektu kompenzačního bonusu a

Můžete mít případně nárok na kompenzační bonus, podle běžných podmínek. U nich není podmínkou účast na nemocenském pojištění, musí být ale splněny jiné podmínky.

Tj. v případě, že vaše podnikání bylo nějak významně dotčeno. Může se jednat například o pokles poptávky po nabízených službách nebo výrobcích. Nebo to může být omezení dodávky služeb či jiných vstupů pro podnikání, apod.

Předpokladem pro nárok na kompenzační bonus je to, že příjem z omezené činnosti (podnikání) je vaším převažujícím zdrojem příjmu. Další podmínkou je pokles příjmu (tržeb) alespoň o 50%. Přičemž se posuzují příjmy vždy za předchozí měsíc:

  • U kompenzace za únor 2021 jsou to příjmy (tržby z prodeje výrobků a služeb) za leden 2021
  • U kompenzace za březen 2021 jsou to příjmy (tržby z prodeje výrobků a služeb) za únor 2021

Tyto příjmy (tržby) musí být alespoň o 50% nižší než průměrná výše příjmu ve srovnávacím období:

  • U kompenzace za únor je srovnávací období listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020
  • U kompenzace z března 2021 je srovnávací období prosinec 2018 až únor 2019 nebo listopad 2019 až únor 2020

Případně, pokud jste ve srovnávacím období nepodnikala, tak je možné jako srovnávací období použít kterékoliv 3 po sobě jdoucí měsíce, během prvních 8 měsíců po zahájení podnikání.

Kromě toho jsou i další podmínky. Pokud nesplňujete ani tyto podmínky pro kompenzační bonus, tak aktuálně bohužel na kompenzační bonus nárok nemáte Čistě ale ve vztahu k nařízené karanténě nebo izolaci, ale nic jiného není (jakou ale i jiné dotační programy pro OSVČ v souvislosti s epidemií COVID).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď