Nárok na kompenzační bonus nebo ošetřovné pro OSVČ – spolupracující osoba

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda-li mám nárok na nějakou podporu od státu. Jsem jako spolupracující osoba u mého manžela, který je OSVČ a nadále pracuje.

V současné době ale musím být doma s našimi dětmi (4+7 let), jelikož jsou školy a školky uzavřené. Mám nárok na ošetřovné, pokud si platím sociální a zdravotní a také nemocenskou?

Kde mám požádat? Mohu čerpat i nějaký jiný příspěvek od státu mimo manžela, pokud se nám tržby zmenšily?

Děkuji Vám.

Dotaz poslal/a: Jarka, 01.03.2021 12:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.03.2021 09:13 napsal/a:

Dobrý den,

Jako spolupracující osoba, jste brána obdobně, jako OSVČ hlavní. Platí pro vás tedy obdobné podmínky, co se týká nároku na ošetřovné nebo kompenzační bonus.

Co se týká ošetřovného pro OSVČ, tak to přímo nesouvisí s placením zdravotního nebo nemocenského pojištění. Jako OSVČ nemáte nikdy nárok na ošetřovné na základě nemocenského pojištění.

Jako spolupracující osoba, ale můžete mít nárok na dotaci s názvem „ošetřovné“, kterou poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ošetřovné pro OSVČ, je ale vypláceno až zpětně. Momentálně je možné žádat o ošetřovné pro OSVČ, za prosinec 2020 a leden 2021. Žádost je možné podávat prostřednictvím webu Ministerstva průmyslu a obchodu až do 11. 3. 2021 – podrobnější informace zde.

Na tuto dotaci máte nárok i jako spolupracující osoba. Za předpokladu, že v příslušné době (prosinec – leden), nemohly děti chodit do školy, může být nárok na 400 Kč, za jeden kalendářní den, kdy tyto podmínky platily.

Dotace ošetřovné bývá vyhlašována vždy až zpětně. Zda bude vyhlášena příslušná dotace i za únor, nebo za březen, vám pochopitelně neřeknu. Dá se to sice předpokládat, vzhledem k tomu, že už byla tato dotace i za předchozí měsíce (říjen, listopad, prosinec 2020 a nyní i leden 2021), ale u naší vlády není nic jisté na 100%...

Minulý týden (26. 2. 2021), byl také schválen nový kompenzační bonus (zákon číslo 95/2021). Ten má jiné podmínky, než původní kompenzační bonus z podzimu 2020 (na ten byl nárok převážně jen při uzavřené provozovně – aktuálně je o něj stále možné žádat – viz zde).

Nárok na tento nový kompenzační bonus, můžete mít i jako spolupracující osoba. Jednou z podmínek je i pokles příjmu (alespoň o 50%). Jsou ale i další. O kompenzaci by mělo být možné žádat za únor 2021 (až 28 000 Kč) a za březen 2021 (až 31 000 Kč).

Vzhledem k tomu, že jste spolupracující osoba, a sama nevystavujete faktury, tak by mělo stačit, že příslušný pokles příjmu doloží váš manžel (pak byste měli na kompenzační bonus nárok oba).

Vzhledem k tomu, že se jedná o novou záležitost, tak žádost v tuto chvíli není možné podat.

Podle informací z Ministerstva financí, by měl být příjem žádostí o kompenzace za únor a březen zahájen od 3. 3. 2021.

Následně by měly být na webu Finanční správy zveřejněny podrobnější informace k podání žádosti, a co je potřeba doložit (na webu jsou zatím informace jen k podzimnímu kompenzačnímu bonusu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď