Nárok na mateřskou – jaká je minimální odpracovaná doba?

Dobrý den,

jsem zaměstnaná od května 2021, pracuji tedy cca 5 měsíc a chtěla jsem se zeptat, pokud bych teď otěhotněla, jestli bych měla nárok na mateřskou dovolenou?

Spíše bych si chtěla ujasnit, jestli odpracovaných 270 dní (9 měsíců), musí byt před otěhotněním nebo jestli bych mohla otěhotnět i dřív, abych na mateřskou měla nárok?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Kateřina P., 02.10.2021 16:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.10.2021 16:26 napsal/a:

Dobrý den,

Na mateřskou dovolenou, můžete mít nárok, pokud v době zahájení mateřské dovolené, budete zaměstnaná (na mateřskou dovolenou, mají nárok jenom zaměstnanci, něco jiného je pak peněžitá pomoc v mateřství – PPM).

Mateřská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které vám poskytuje zaměstnavatel v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě.

U mateřské dovolené, není potřeba, abyste v zaměstnání byla nějakou minimální dobu. Stačí, že budete v pracovním poměru, v den začátku mateřské dovolené. Zmíněných 270 dní, se netýká mateřské dovolené, ale peněžité pomoci v mateřství.

Nárok na mateřskou dovolenou, je definován v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragraf 195:

§ 195 Mateřská dovolená

(1) V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň 2 nebo více dětí, přísluší jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.

(2) Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem.

….

Podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění (270 kalendářních dní), se týká peněžité pomoci v mateřství (PPM), což je dávka placená na základě nemocenského pojištění.

Podmínka oněch 270 dní, musí být splněna nejpozději při zahájení PPM. PPM, začíná v době 6 až 8 týdnů před porodem – konkrétní termín si volíte sama, po dohodě se svým lékařem. Pokud si jej nezvolíte sama, pak PPM začíná od začátku 6 týdne před porodem.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

A dále ještě paragraf 34:

§ 34

(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává 

a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

To znamená, že zmíněných 270 dní účasti na nemocenském pojištění (u vás doba v zaměstnání), nemusí být splněna před tím, než otěhotníte, ale až ve chvíli, kdy by vám začínala PPM (a se současně i mateřská dovolená).

Pokud máte nyní odpracováno 5 měsíců, a otěhotněla byste, pak tuto podmínku budete bez problému splňovat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď