Nárok na nemocenskou po ukončení prodloužení podpůrčí doby

Dobrý den, čerpala jsem nemocenskou od 1. 10. 2019 do 14. 12. 2020. Další prodloužení podpůrčí doby posudkový lékař zamítl.

Jsem po operaci a čeká mě další. Nyní jsem na úřadě práce, podporu mi vypočítali z nemocenské.

Mám zažádáno o invalidní důchod, ale pokud mi ho nedají, budu muset z finančních důvodů operaci odložit a nastoupit někam do zaměstnání.

Prosím o odpověď na otázku, jak dlouho budu muset pracovat, abych měla nárok na novou nemocenskou?

Děkuji zdvořile za odpověď.

Dotaz poslal/a: Yveta C., 24.03.2021 9:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.03.2021 14:09 napsal/a:
 

Dobrý den,

Abyste měla opět nárok na „plnou“ podpůrčí dobu (380 dní), tak byste musela získat dobu nemocenského pojištění v novém zaměstnání, alespoň v délce 190 kalendářních dní.

Pokud byste nyní nastoupila do zaměstnání a zde pracovala například 3 týdny a onemocněla, tak budete mít nárok na nemocenskou, ale jen po krátkou dobu.

K datu zahájení neschopenky, by se posuzovalo období předchozích 380 dní. A od maximální podpůrčí doby 380 dní by se odečítaly dny předchozí pracovní neschopnosti (podpůrčí doby).

Viz paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění:

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,